Регистрация

"Въздушният канал" на Ротердам

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.01.2017, Автор: Милена Василева
[841 прочитания]
Първоначалното набиране на средства идва от доброволни дарения. За всеки 25 дарени евро името на мецената се изписва на една от дървените дъски, която подчертава краищата на моста.

Първоначалното набиране на средства идва от доброволни дарения. За всеки 25 дарени евро името на мецената се изписва на една от дървените дъски, която подчертава краищата на моста.
Фотограф: DEZEEN

Брой 6 на сп. "Градът Инфраструктура"
Пешеходен мост с дължина 400 м и артистичното име "Въздушният канал" (Luchtsingel) беше изграден по проект на "ZUS Студио" (Zones Urbans Sensibles) в родния им Ротердам. Това е първият в света публичен инфраструктурен проект, който използва труд на доброволци за регенерацията и възстановяването на околните пространства и финансиране от гражданите на града.

Съоръжението минава през сграда, над пътища и железопътни линии, за да свърже три преди недостъпни района на града.
-
Проектът за "Въздушния канал" печели "Urban Intervention Берлин 2013" в категорията "Временен проект". Наградата е неонов трофей с инициали.
Фотограф: DEZEEN

Яркожълтата дървена конструкция е повдигната над земята на отстояние цял етаж, оформя пешеходно трасе, което свързва емблематични обекти в града - обновената наскоро Централната гара на Ротердам с историческия квартал Laurenskwartier. Въздушната пътека също така прави достъпни поредица от частни проекти, сред които зеленчукова градина на покрива на сграда и нов парк.

Първоначалното набиране на средства идва от доброволни дарения. За всеки 25 дарени евро името на мецената се изписва на една от дървените дъски, която подчертава краищата на моста. Така поддръжниците на идеята стават ктитори на въздушния пешеходен преход. Над 8000 души подкрепят финансово кампанията и записват имената си на "Въздушния канал". Впоследствие архитектите получават грантово финансиране от градската управа, за да завършат съоръжението.

Проектът за "Въздушния канал" печели наградата "Urban Intervention Берлин 2013" в категорията "Временен проект". Наградата - неонов трофей с инициалите на наградата, получават архитектите Елма ван Боксел и Кристиян Кореман, основатели на "ZUS Студио". В състезанието участват 240 международни проекта чрез Site Test Rotterdam. Председател на журито е Регла Люшер, директор "Градско развитие" на Берлин.
В духа на идеята за Permanent Temporality "Въздушният канал" ни запознава с нов начин на мислене - да се използва способността на града да се развива, като съществуващите форми са само началната отправна точка, смятат архитектите.

-
Общността се нуждае от съпричастност. Ако участваш в събитията, ставаш съпричастен. Оттам нататък се нуждаеш от пространство, за да се изявиш.
Фотограф: DEZEEN

Идеята Permanent Temporality означава да държиш хората будни, да събуждаш любопитството им за новите неща, да бъдат близо до събитията и да участват в тях. Дайте на хората пространство за собствената им изява и ще видите какво мислят, как реагират.

- "ZUS Студио" е основано от Elma van Boxel and Kristian Koreman. Те инициират градския проект за Ротердам през 2011 г.

- Проектът за "Въздушния канал" печели "Urban Intervention Берлин 2013" в категорията "Временен проект". Наградата - неонов трофей с инициалите на наградата, получават архитектите Елма ван Боксел и Кристиян Кореман

- Историческия квартал Laurenskwartier е мястото, където през 1270 г. реката Rotte е пресушена и там е основано рибарско селище, предхождащо големия Rotterdam. Сега "Мястото" е център за пазаруване и нощен живот. От октомври 2014 г. в центъра на Laurenskwartier се издига The Market Hall (на холандски е Markthal or Koopboog) - огромна жилищна и офис сграда с пазар в най-долната част, открит от холандската кралица Максима, съпругата на Вилем-Александър, синът на кралица Беатрис, която се оттегли от поста си в полза на своя син в началото на 2013 г. Комплексът съдържа 228 апартамента, има 4600 кв.м търговска площ, 1600 кв.м ресторантска, хотелска част и кафенета, както и 4-етажен подземен гараж за 1200 коли. Автори на архитектурния проект на The Market Hall са MVRDV.
-
Съоръжението минава през сграда, над пътища и железопътни линии, за да свърже три преди недостъпни района на града.
Фотограф: DEZEEN
-
Това е първият в света публичен инфраструктурен проект, който използва труд на доброволци за регенерацията и възстановяването на околните пространства и финансиране от гражданите на града.
Фотограф: DEZEEN

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 2 | април - май 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg