Регистрация

Завършват втората част от ремонта на площадното пространство пред НДК

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 30.11.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[1062 прочитания]

Фотограф: Джи Пи Груп

Завърши реновирането и архитектурното обновление на площад "България" и парковите пространства пред Националният дворец на културата. Обновяването и цялостният ремонт на периферията на НДК е разделен на две части, като първата част беше извършена преди две години. "Тогава отделихме тази зона от проекта за ремонта на парка на НДК, заради необходимост от изграждане на цялостна хидроизолация", обясни по време на проверка на строежа преди време кметът на София Йорданка Фандъкова.

Втората част от ремонта
-
Фотограф: Джи Пи Груп
, която включва подмяна на старите гранитни плочи, отводнителни решетки и каменен бордюр около затревените площи, извърши "Джи Пи Груп" АД . Изградена е нова хидроизолация по специална технология, като това решава дългогодишния проблем с течовете в подлеза на НДК – старите плочки бяха извадени, поставена беше хидроизолация, бетонова основа, отново хидроизолация, още една защитна бетонова плоча и чак тогава бяха наредени новите гранитни плочи. Има бордюри, стъпала и облицовки, нов парапет и пешеходно преминаване около фонтана и по стълбищата към подлеза. Поставено е допълнително осветление в зоните на двете стълбища около фонтана. В парка е изградена дренажна система в зелените площи, а на бул. "Фр. Нансен" с кръстовището с бул. "В. Левски", и на бул. "Витоша" с кръстовището с бул. "Скобелев" са направени пешеходни пътеки и перони на трамвайната спирка.
Договорът, който подписа "Джи Пи Груп" АД със Столична община, е за "Парково пространство на Национален дворец на културата – възстановяване и обновяване – зона 4 – ремонт на площад "България". Зона 4 обхваща площадното пространство пред НДК – площад "България" с обща площ 12 500 кв.м, като ремонта включва отстраняване на гранитната настилка, полагане на хидроизолация и монтаж на нови гранитни плочи, нов парапет и пешеходно преминаване около фонтана и нови парапети около и по стълбищата към подлеза, допълнително осветление по парапети и при зоните на двете стълбища около фонтана. В реализацията на проекта са инвестирани 5 млн. лева.
-
Фотограф: Ателие Серафимов Архитекти


Комплексът НДК е знаков за началото на 80-те години на миналия век. Сега възвръща предишната си слава. Архитектурният проект на основната сграда на НДК е на екип с ръководител арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство е на колектив, начело с арх. Атанас Агура. Главен проектант на парковата среда е ланд. арх. Валентина Атанасова. Пространството пред и около НДК си и привэрнолж в най-популярното пространство сред столичани и гостите на столицата. Затова при намеса в това пространство подходихме с изключително внимание, смятат от "Джи Пи Груп".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 5 | октомври - ноември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg