Регистрация

Междусистемната свързаност и вътрешната газопреносна мрежа ключови за енергийната сигурност на Балканите

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 22.03.2016, Автор: Таня Тодорова
[1640 прочитания]

Снимка: Булгартрансгаз

Междусистемната свързаност и вътрешната газопреносна мрежа ключови за енергийната сигурност на Балканите

Развитието на междусистемната свързаност между държавите от региона и – укрепването и модернизацията на вътрешната газопреносна мрежа ще съдействат за енергийната сигурност на България и региона. От тях зависи създаването на газоразпределителен център "Балкан" на наша територия. Това подчерта заместник - министърът на енергетиката Николай Николов по време на енергиен форум днес.

Един от основните проекти в енергетиката ни, които трябва да осигурят енергийна сигурност и независимост на страната ни, е строителство на интерконектора Гърция – България, за изграждането на който има подписаното окончателно инвестиционно решение, акцентира Николов.

Предстоящото изграждане на участъка под река Дунав на междусистемната връзка с Румъния, както и ускорената работа по изграждането на връзките със Сърбия и Турция, са другите ключови проекти, които ще съдействат за енергийната сигурност на България и региона.

"Когато говорим за енергийна сигурност и устойчиво развитие на отрасъла, ключово значение в тази посока има и модернизацията и разширяването на националната газопреносна мрежа", подчерта той. Тук водещо значение имат проектите за модернизация и разширяване на газовото хранилище в Чирен, както и модернизацията на компресорните станции в Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич. Първите две вече са завършени, а останалите предстои да бъдат въведени в експлоатация през тази година, обяви той.
По думите на Николай Николов, за гарантиране на енергийна сигурност разчитаме особено и на собствения добив на нефт и природен газ и работи активно за това. Като пример в тази посока той даде успешно приключилият конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Силистар", където вече е сключен договор с избрания титуляр – "Шел експлорейшън енд продакшън".
Сигурността и развитието на конкуренцията в областта на електроенергетиката също са от решаващо значение.
-
Фотограф: null [gradat.bg]
Интерконектор Гърция – България
Проектът за изграждане на реверсивна междусистемна газова връзка България - Гърция е на обща стойност 220 млн. евро и, като европейското финансиране 45 млн. евро и за строителството на тръбата ще се търсят още стредства.

Дължината на газовото трасе е 182 км, с входна точка - района на Комотини и изходната - край Стара Загора. Проектният капацитет е 3 млрд. куб. метра годишно, с възможност да се увеличи до 5 млрд. куб. м.

Според пътната карта, представена в ЕК, строителството трябва да стартира през октомври 2016-а, а в средата на 2018-а да започне експлоатацията й.

Инвестиционно решение за изпълнение на интерконекторна IGB бе подписано на 10 декември от Българския енергиен холдинг и IGI Poseidon (състоящ се от гръцката DEPA и италианската Edison), акционери в проектната компания "Ай Си Джи Би". (ICGB).

Синьото гориво ще бъде доставяно от азербайджанското находище "Щах Дениз 2", което ще влезе в експлоатация след 2020 г.

В момента тече второ удължаване на срока за заявки за използване на капацитета на българо-гръцката газова връзка. КЕВР удължи процедурата до месец до 31 март 2016 г.
Българско-румънският интерконектор,

с дължина 25 км,, предстои да бъде изграден до 2019 г. Той е на етап доизграждане на 2 км подводен участък, за който Булгартрансгаз избра изпълнител - австрийската компания Habau. Съоръжението ще започне да се строи през 2017 г.

Максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. метра газ, с възможност да достигне 4.6 млрд. куб. метра годишно до 2023 г. Това ще стане възможно с изграждането на компресорна станция на територията на северната ни съседка, за която вече има осигурено европейско финансиране.
-
[М-во на енергетиката]
Реверсивната газова връзка между България и Сърбия

приключи първата си фаза. Очаква се отваряне на процедурата за изграждане на газовата връзка със Сърбия, която е за 88 млн. лв.
Готов е техническият проект на интерконектора, завършени са археологическите проучвания по 60-километровото трасе на наша територия, което ще тръгва от Нови Искър край София през Перник до Калотина.
Плановете са газовата връзка да заработи в края на 2018 г."Сърбиягаз" ще реализира сръбския участък.
Капацитетът на тръбата се планира да е 1.8 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд. куб. м.
Стартирана е подготовката за получаване на финансиране за втората фаза на проекта, допълват от енергийното ведомство.
Общата стойност на проекта за българската част от трасето е над 92,6 млн. лева.
Средствата са предоставени от ОП "Конкурентоспособност" и новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г.
"Контрол инженеринг" АД е консултантът и изпълнява строителния надзор на газовата връзка със Сърбия.
-
Фотограф: null [gradat.bg]
Газовата връзка между България и Турция

е с три варианта на трасе. От август 2015 г. има сключен договор за изпълнение на предпроектно проучване, техническа, икономическа и пазарна оценки от "Химкомплект инженеринг" АД, изпълнението на които бе до януари 2016 г. Подизпълнител е "Инфрапроект консулт" ЕООД, която следва да проучи състоянието и перспективите за развитие на газовите пазари на Балканите.

Трасето е с дължина от около 200 км, 75 км от които ще са на българска територия.

Изпълнител на проекта от българсак страна е "Булгартрансгаз", от турска е държавната "Боташ".

Стойността на проекта е 380 хил. евро без ДДС, като 190 хил. евро. са европейско финансиране по Механизма за свързване на Европа CEF-Energ, а останалата част трябва да бъдат осигурени от "Булгартрансгаз".


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg