Регистрация

Правителството отпусна 22,8 млн. лв. за авансово доизграждане на автомагистрала "Хемус"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.01.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[2170 прочитания]

Фотограф: АПИ

Правителството осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала "Хемус". Те са за 5 отделни компонента и проекта.
Една част от средствата – почти 6 млн. лв., е сумата, отпусната за авансовото плащане при сключване на договор за строителство на участъка от нея от Ябланица до Боаза. Индикативната стойност на решението за избор на изпълнител на лота е 55 млн. лв. без ДДС, а предвиденото авансово плащане е 10% от общата стойност, или малко под 6 млн. лв.
Останалите средства до 23 млн. лв. са заложените 10% авансово плащане за следващия участък от АМ Хемус – от Белокопитово в посока Търговище. Индикативната стойност на строителството е 133 млн. лв., авансът е 10% от общата стойност, или 13 млн. лв. През следващите седмици предстои избор на изпълнител за този участък.
Последната част от средствата - около 4 млн. лв. са за сключване на договор за изготвяне на технически проект за новото трасе на автомагистралата за участъка до разклона Плевен – Ловеч, за който беше взето решение да бъде препроектиран, като бъде намалена проектната скорост и бъде определено ново трасе, което да изключва преминаването през тунели.

Завършването на "Хемус" един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България.
Автомагистралата е предвидена да свързва столицата с пристанище Варна, което е с определящо място в Черноморската икономическа зона. Трасето на аутобана е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км. Според Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България 2016-2022 г., доизграждането на АМ "Хемус" ще изиграе изключително важна роля при изпълнението на Национална програма за развитие на България 2020.
Вече е избран изпълнител на близо 10 км участък от магистралата - "ХВП Ябланица" ДЗЗД, с участници "Хидрострой" АД, "Водстрой 98" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. Стойността на инженеринга е почти 55 млн. лв. без ДДС.

Проектът ще допринесе за ефективната модернизация и развитие на транспортната инфраструктура и особено развитието на пристанище Варна. С цел интегрирането на българската транспортна система в европейската, фокусът е върху изграждането, модернизацията и развитието на пътна и логистична инфраструктура, които са част от европейските транспортни коридори.
Доизграждането на "Хемус" е от изключителна значимост за икономическото и социалното развитие, тъй като ще стимулира заетостта и създаването на икономически растеж чрез осигуряване на ефективен достъп и подобрени връзки в рамките на България и през нейните граници. То ще позволи подобряване на социално и териториално сближаване, повишаване на безопасността на участниците в движението, намаляване на времето за пътуване при трансгранични и междуградски пътувания

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 Алф неутрално, 14.01.2017 21:10
    Толкова години чакане. Дано не настъпи пак политическа нестабилност и раздаване на пари без да са първо заработени.
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg