Регистрация

Започна първият етап от строежа на новия булевард "Северен" в Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.04.2017, Автор: Светла Добрева
[900 прочитания]
Новият булевард „Северен“ е най-мащабният пътен проект в Пловдив, който стартираме през новия век. Това заяви кметът инж. Иван Тотев при символичната първа копка на обекта, която направи заедно с представителя на фирмата-изпълнител „Щрабаг“ Йоханес Куглер

Новият булевард „Северен“ е най-мащабният пътен проект в Пловдив, който стартираме през новия век. Това заяви кметът инж. Иван Тотев при символичната първа копка на обекта, която направи заедно с представителя на фирмата-изпълнител „Щрабаг“ Йоханес Куглер
Фотограф: Община Пловдив

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на дълго очаквания строеж на чисто новия булевард "Северен", свързващ мост Адата с Карловско шосе. Това е т.нар. Северна тангента, която представлява важен елемент от първостепенната улична мрежа на града, районна артерия III-А клас. Нейното изграждане е наложително за разпределяне на транспортните потоци от Автомагистрала "Тракия", с цел разтоварване на бул. "Цар Борис III Обединител" и подобряване на неговата пропускателната способност.

Изграждането на булевард "Северен" е по договора с Европейската банка за възстановяване и развитие, с който се реконструират още "Коматевско шосе", бул. "Руски"и бул. "6-ти септември". Общата инвестиционна стойност на проекта е 15,35 млн. евро, като от тях 14,2 млн. евро са нисколихвен заем от ЕБВР и 1,15 млн. евро съфинансиране от община Пловдив. Изпълнител, избран за целия проект, е "Щрабаг България" АД.

Стартът на бул. "Северен" се отложи с една година заради отчуждителни процедури на частни имоти, които попадат в регулацията на пътната артерия. Първият етап от проекта включва отсечката от бул. "България" при моста на Адата до "Брезовско шосе". Дължината е 1593 метра, а стойността на строителството е 10 255 995 лева.

Бул. "Северен" ще е широк 34.50 м –  две платна с по три ленти за движение по 3.50 м, средна разделитена ивица 2 м, тротоари по 4.50 м, двупосочна велоалея с ширина 2.50 м.

Предвижда се изграждането на подземна и надземна инфраструктура, нова пътна конструкция, тръбни канали мрежи, улично осветление, светофари, водопровод, канализация, джобове за спирките. Предвижда се настилката да е с голяма товароносимост заради тежкотоварните камиони, които обслужват индустриалната и търговската зона", посочи кметът инж. Иван Тотев.

Първият етап от новия бул. "Северен" ще бъде завършен до 17 юни 2019 г.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg