Регистрация

Ремонтират улиците в Русе за 9.9 млн. лева

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.04.2017, Автор: Милена Василева
[448 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Предстои основен ремонт (проектиране и строителство) на първостепенна и второстепенна улична мрежа на Русе в три обособени позиции и за срок от 18 месеца. Прогнозната обща стойност е 8 250 000 лв. без ДДС, а с ДДС - 9.9 млн. лв. Цялата сума е разделена почти по равно между трите позиции. Оферти се подават до 10 май 2017 г., ще бъдат отворени в 14 часа на 11 май.

Позиция 1: "Основен ремонт на първостепенна и второстепенна улична мрежа на гр. Русе" – район 1 и 2 (район 1 е заключен между бул. "Цар Освободител" – бул. Ген. Скобелев" – бул. "Придунавски" – бул. "Фердинанд", включват се и самите булеварди в съответния участък; район 2 е заключен между бул. "Цар Освободител" – ул. "Стефан Стамболов" – бул. "Ген. Скобелев", включват се и самите улици и булеварди в съответния участък). Стойността на ремонта е 2 916 666.66 лв. без ДДС.

Позиция 2: "Основен ремонт на първостепенна и второстепенна улична мрежа на гр. Русе" – район 3, 4 и 5 (район 3 е заключен между бул. "Фердинанд" – бул. "Придунавски" – ул. "Майор Атанас Узунов" – бул. "Съединение", включват се и самите улици и булеварди в съответния участък; район 4 кв."Възраждане" и кв. "Ялта"; район 5 кв. "Здравец"). Стойността на позицията е 2 666 666.67 лв. без ДДС.

Позиция 3: "Основен ремонт на първостепенна и второстепенна улична мрежа на гр. Русе" – район 6, 7, 8 и 9 (район 6 кв. "Родина"; район 7 кв."Чародейка"; район 8 кв."Дружба 3"; район 9 кв. "Дружба" 1 и 2). Стойността е 2 666 666.67 лв. без ДДС.

Основната улична мрежа на града е изградена в периода от 1896 година до средата на XX век. От Община Русе се извършва непрекъсната техническа поддръжка на уличните платна, за да бъде безпроблемна експлоатацията им, но дейности по цялостна рехабилитация на уличната мрежа – улични платна и прилежащите им тротоари, не е правена повече от 20 години, съобщават от общината.
Тротоарните настилки са силно амортизирани, като има множество участъци, които са пропаднали или улегнали от непрекъснати изкопни работи на експлоатационните дружества и некачествено или непълно възстановяване. В по – малко натоварените улички има участъци от тротоари, които са негодни за използване поради гореописаните причини, като това принуждава пешеходците, в т.ч. майки с детски колички и трудно подвижни хора, да слизат на пътното платно, което създава предпоставки за пътно–транспортни произшествия. В по-крайните квартали в по-малко натоварените улички има участъци, в които асфалтовата настилка на уличното платно е силно амортизирана или почти липсва, има множество дупки и на места тротоарите са напълно негодни за експлоатация.
По тази причина кметът на Община Русе издава заповед, с която е сформирана комисия от експерти. Те определят техническите параметри и експлоатационното състояние на настилките и други елементи от главната улична и тротоарна мрежа на територията на град Русе. Комисията заключава, че от наложителен ремонт се нуждаят около 319 551 м2 от уличното платно и около 188 625 м2 от тротоарните настилки, част уличната мрежа на територията на града. В резултат от работата на комисията са предложените ремонтни дейности и местата, където следва да бъдат извършени.
-
Фотограф: Мария Съботинова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg