Регистрация

Три обединения в търга за концесията на летище Пловдив

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 18.05.2017, Автор: Милена Василева
[604 прочитания]
Третата поред процедура за концесиониране на летище Пловдив достигна до отваряне на оферти.
На 18 май министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски присъства на отварянето на кашоните, пълни с документация.

Трите участника по реда на подаване на офертите им са:
- ДЗЗД "Силк роуд Пловдив Еърпорт", съставено от "Принс Фонд Продет Кепитъл Лимитид"АД, "Пиктет Кепитъл Лимитид" и VLG Consult ("Ви Ел Джи Консулт" ООД)
- "Консорциум Летище Пловдив", в което попадат "Тракия Икономическа зона"АД и ПИМК Холдинг Груп"АД.
- Обединение "Консорциум Хайнан Пловдив Еърпорт Инвест", в което са включени HNA Аirport Cоор LTD , Китай, и "Пловдив Еърпорт Инвест" , Холандия.

Prince Street Capital Management LLC е хедж фонд. Според Bloomberg компанията има занятието да събира средства за инвестиции в проекти. Pickted Capital Limited e частна швейцарска банка. VLG Consult е консултантска компания, регистрирана в Ashburn, VA.

HNA Аirport СCоор LTD , Китай, е един от петте индустриални холдинга в страната. Основните акционери в него са HNA Infrastructure и CCOOP. Холдингът управлява 5 дружества в които работят повече от 40 хиляди души. Регистриран е в провинция Хайнан

Консорциум "Летище Пловдив" е учреден на 1 март т.г. между "Тракия икономическа зона" АД и "ПИМК Холдинг Груп" АД. Тракия икономическа зона е най-успешният индустриален ПЧП проект у нас, подкрепен от 9 общини и два клъстера, с привлечени инвеститори от Европа, САЩ, Канада, Израел, Турция и Япония. ПИМК е най-голямата транспортна фирма в България и в топ 10 в Европа.
На 15 май Община Пловдив подкрепи Тракия икономическа зона и ПИМК за концесията на летище Пловдив. Така
Община Пловдив влиза в публично-частно партньорство с Тракия икономическа зона АД (ТИЗ АД) и ПИМК АД за участие в откритата процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив. Според кмета на Пловдив инж. Иван Тотев направеният сравнителен анализ на развитието на регионалното летище Пловдив и на подобни по мащаб в Европа като Eindhoven-Nederland, Liege-Belgium, Aachen-Germany констатира, че техният успех и устойчиво развитие се дължи и на активното участие на местната власт по пътя на различни форми на публично-частно партньорство.

Процедурата е за предоставяне на концусия за услуга на "Гражданско летище за обществено ползване Пловдив". Открита е с решение на МС на 11 януари 2017 г. Срокът й е 35 години, а стойността - 235 222 565 лв. без ДДС. Предвидената концесионна площ на терминала е 2 376 517 кв. м.
Целта на концесията е да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта. Концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg