Регистрация

Община Бургас изгражда път в новата индустриална зона "Българово"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 19.05.2017, Автор: Светла Добрева
[572 прочитания]

Фотограф: Община Бургас

Община Бургас продължава строителството на пътна инфраструктура в новата индустриална зона "Българово", която отстои на по-малко от километър от АМ "Тракия". Интересът към нея е голям и половината от терените, разположени на 110-декаровата й територия са изкупени, съобщават от общинската администрация.
-
Фотограф: Община Бургас

Новата пътна отсечка свързва град Българово и първия закупен терен в зоната - този на италинаската компания "Стратежия". Дължината й е 400 метра. Работи се през хълмиста територия със сериозна денивелация, но изпълнението на проекта върви успешно, уточняват от община Бургас. Вече приключва най-трудоемката част по оформянето на "леглото" и изграждането на подземните комуникации от фирмата изпълнител "Автомагистрали - Черно море" АД. Това е само първият етап от изграждането на инфраструктура, която да обхване следващите парцели и да обезпечи нормалното функциониране на перспективната зона. Освен пътна и ВиК връзка, ще се прокарат електричество и телекомуникации. Терените в зоната са изцяло общинска собственост и с цел привличане на инвеститори и разкриване на работни места, цената на земята е изключително конкурентна и атрактивна - приблизително 16 лв./кв. м. При изчерпване на моментната наличност, зоната може да бъде разширена.

Предстои да стартира изграждането на производствена база на детайли за обувната промишленост на италианската компания "Стратежия", която е закупила 12 дка терен. В зоната фирма "Мегатрон" възнамерява да инвестира над 3 милиона лева за изграждане на модерен център за търговия и сервиз. Дружеството се занимава с продажба на земеделска, строителна, горска, индустриална, градинска и голф техника на водещи световни производители, като John Deere, Bobcat, Kuhn, Bednar.  Имоти са закупени още от "Интерагри България" АД, "Генчев Агри" ООД и др. по-малки фирми. Водят се разговори с още няколко потенциални инвеститори.

Усилията на Община Бургас, съвместно с НК "Индустриални зони" ЕАД са насочени и към развитие на индустриалната зона край Равнец, която е и най-голяма - над 3000 декара. Тя е подходяща за по-мащабни инвестиции, които могат да разкрият сериозен брой работни места в перспектива.

Неотдавна бе подписан и меморандум за сътрудничество за развитие на икономически проекти между кмета Димитър Николов и председателя на "Клъстер Тракия икономическа зона" инж. Пламен Панчев. По този начин територията на община Бургас се включи към обхвата на "Тракия икономическа зона".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg