Регистрация

Петьо Иванов: БЕХ ще продължи усилията си за финансово стабилизиране на енергийните дружества

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.06.2017, Автор: 3e-news
[526 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще продължи усилията си за финансово стабилизиране на ТЕЦ "Марица Изток 2", с цел изпълнение на лицензионните задължения от страна на централата.
Това съобщи изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов в рамките на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017" на Градът Медиа Груп, която се проведе на 15 юни в София. Енергийният панел се реализира в партньорство между Градът Медиа Груп и 3e-news.

Благодарение на помощта, каза Петьо Иванов, оказана от страна на холдинга чрез прилагането на схемата за купуване на емисии от страна на БЕХ и предоставянето им на централата при изключително изгодни условия, през първото тримесечие бяха отчетени спестявания от над 54 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ коментира, че благодарение на сътрудничество с европейските партньори може да се разчита на грантово финансиране. "Осъзнаваме, че самостоятелно не бихме могли да осигурим такива средства", каза Иванов, като допълни, че по отношение на газовата инфраструктура се очаква грантово финансиране за северния пръстен.
Петьо Иванов отчете напредък и в сектор електроенергетика и в частност осигуреното финансиране по проекта "Яденица". През седмицата 19-23 юни предстои общественото обсъждане на ОВОС-а му в Белово и Велинград.
-
Фотограф: МЕ

Проектът предвижда увеличаване обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" с изграждане на язовир "Яденица" и свързващ реверсивен тунел със съществуващия изравнител (язовир"Чаира") на електроцентралата. Основните ползи, обуславящи необходимостта от изграждане на яз. "Яденица", са свързани с преминаване на ПАВЕЦ "Чаира" от дневен към седмичен режим на работа и увеличаване на неговата използваемост. Освен това се повишава и ефективността на мощностите от ТЕЦ и АЕЦ.
-
Фотограф: МЕ

Изпълнителният директор на БЕХ наблегна и на програмата за удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Очакваме през есента на тази година Агенцията за ядрено регулиране да издаде лиценз за 10 г. (в съответствие с българското законодателство) за 5-и блок на централата, а през следващата година и за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", заключи Петьо Иванов.
-
Фотограф: Мария Съботинова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg