Регистрация

Министър Нанков: Ще бъде безотговорно, ако не използваме европейския ресурс да реализираме цялата АМ "Струма"

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 10.08.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[921 прочитания]
Проектът за АМ "Струма" през Кресненското дефиле е важен и наднационален, и затова не трябва да се политизира, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след първата копка на пътя Пловдив - Асеновград. И добави, че проектът съчетава екологичното, икономическо и социално развитие и ще гарантира пътната безопасност и сигурност, тъй като това е най-тежкият пътен участък.

Министърът обясни, че т. нар. източен вариант е най-благонадежден от икономическа и техническа гледна точка. Движението ще бъде разделено на две, като се запазва старият път в посока Гърция. Габаритите му ще бъдат уширени, ще се изправят завои и ще се изгради необходимата екологична инфраструктура, която да защити всички биологични видове чрез мрежови съоръжения, тунели, надлези, обясни Николай Нанков.

Той обяви, че този вариант предвижда още изграждане на 6 пътни връзки за 18-те километра по дължината на участъка на Лот 3.2 на АМ "Струма", включително и връзки между двете трасета.

Според направените оценки това е икономически най-изгодният проект, тъй като е почти 4 пъти по-евтин от големия проект за тунел, технологично и времеви е най-лесно изпълним, посочи министърът. Предстоят обществени обсъждания на вариантите за трасе на база внесения в Министерството на околната среда и водите проект за ОВОС и оценката за съвместимост в общините Симитли и Кресна на 11.09.2017 година, съобщи регионалният министър. Той коментира, че вариантът с изграждането на 18-километров тунел е неподходящ, тъй като районът е най-сеизмично активният в България и напомни, че преди 100 години е регистрирано земетресение с магинитут над 7-ма степен. Съоръжението би струвало над 3 млрд. лв. Грешни са данните за това в какъв срок ще бъде изграден тунелът, коментира още Нанков. Шест години е заложеният в ОВОС срок, а никой изпълнител не би се ангажирал с изграждането на подобно съоръжение за срок под 10 години. По отношение на безопасността той е най-небезопасният вариант и, при евентуално земетресение, в района няма да има алтернативен път за придвижване. Изграждането на шест връзки между двете трасета, предвидено в полуизточния вариант, ще осигури алтернативна възможност за движение. Това ще позволи на хората да стигат до нивите си, каза министърът.

Реалното строителство на Лот 3.2 на АМ "Струма" трябва да стартира най-късно през май-юни 2019 г., напомни министър Нанков. Нямаме ли строително разрешение и избран изпълнител, проектът няма да може да се реализира с европейско финансиране. Трябва да дадем ясни гаранции пред Европейската комисия, че ще завършим с национално финансиране отсечката през Кресненското дефиле, посочи министърът. Ще бъде безотговорно, ако не използваме европейския ресурс да реализираме цялата АМ "Струма", който дори няма да е достатъчен, тъй като европейският ресурс по линия на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" в частта пътна инфраструктура е ограничен и затова е предвидено и национално съфинансиране, подчерта министърът.
Изявленията на министър Нанков са в отговор на журналистически въпрос след първата копка на пътя Пловдив - Асеновград.
-
Съобществата от върби и тополи край река Струма ще бъдат запазени и съхранени за поколенията при изграждане на източния вариант на лот 3.2 на АМ "Струма"
Фотограф: Данго Консулт

Добави коментар Коментари (3)

 • Преглед на профил #1 starlighter весело, 11.08.2017 13:26
  Оххх и тоя е една калинка
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 lubenmark неутрално, 13.08.2017 14:07
  Безотговорно е да се назначават администратори и чантажии за министри и зам. министри.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #3 Valdes неутрално, 14.08.2017 15:47
  Министър Нанков, нали вече безотговорно се изхарчиха (усвоиха) доста от европейските средства за строителството на АМ Струма, проблема е, че ще се връщат!
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg