Регистрация

Обявиха търга за 15 км от София – Калотина и етапна връзка за 142 млн. лв.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.09.2017, Автор: Милена Василева
[4068 прочитания]
Западната дъга на Софийския околовръстен път (на снимката) ечаст от големия проект за АМ "София - Калотина, който включва северната скоростна тангента, двата участъка от Западната дъга на СОП и самото трасе София - Калотина<br />

Западната дъга на Софийския околовръстен път (на снимката) ечаст от големия проект за АМ "София - Калотина, който включва северната скоростна тангента, двата участъка от Западната дъга на СОП и самото трасе София - Калотина

Фотограф: Мария Съботинова

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви търг за "Изготвяне на технически проект и строителството (инженеринг) на обект: "Модернизация на път І-8 "Калотина – Софийски околовръстен път" от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка" . Срокът за изпълнение 852 дни. Стойността на проекта е 141 667 715 лв. без ДДС. Одобрените по Механизма за свързване на Европа са 40 млн. евро. Те са предназначени за най-тежката отсечка от Калотина до Драгоман (14 км). За нас е най-важно да свържем Калотина с п.в. "Сливница". Ако през юни МСЕ одобри финансирането на 14-те км от магистралата София – Калотина, веднага ще обявим търгове за участъка, каза преди време министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за сп. "Градът Инфраструктура".

Ще бъде изработен технически проект и построен на базата на приетите варианти за отделните части на идейния проект за модернизация на съществуващото трасе на път І-8 "Калотина-СОП" в участъка от км 1+000 до км 15+500, както и ще се изгради привързване (етапна връзка) от габарит 25,5 м към съществуващият габарит на пътя 7,50 м. Поръчката ще бъде изпълнена в съответствие с договорните условия на FIDIC Жълта книга и допълнителното споразумение (договор). В изпълнение на дейностите е необходимо да се изготвят технимески проекти, работни чертежи и детайли, да се изгради изцяло и пусне в експлоатац.посоченият участък и етапната връзка.
За начало на обекта е км 1+000, който представл.излизане от зоната на ГКПП "Калотина". Краят на обекта е км 15+500 на около 1100 м след надлез п.в. при гр. Драгоман. Етапната връзка е от км 15+500 до км 15+700. Съществуващият път от км 1+000 до км 2+200 е трилентов с настилка 10.50 м. В участъка от км 2+200 до км 15+500 е двулентов с настилка 7.50 м и в някои 8.00 м.

Дейносттите по проектиране включват изготвяне на технически проект за строителство на АМ "Калотина – Софийски околовръстен път" от км 1+000 до км 15+500 с габарит 25,5 м. (26,50 м в обхвата на големите съоръжения) и етапна връзка съгласно предоставения идеен проект, в обем и съдържание, определени в задание за изработване на технически проект. Втората част от работата е изграждане на този проект.

Обявен е и търгът за трасето от км 15 до км 32 от АМ "Калотина - София". Така в първата половина на септември бяха обявени двата търга за АМ"Калотина - София": от км 1 до км 15 и от км 15 до км 32. От проекта за АМ "Калотина - София" остава нетъргувана още една част. Тя обхваща трасето от п.в. "Храбърско" до Софийския околовръстен път или от км 32.477 до км 48.612. Автор на проекта на тази трета част е "Трансконсулт-22".

Трасето от София до Калотина е последната част от триетапен проект, в който попадат завършените вече два участъка на Западната дъга на Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента. Целият проект се включи в ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", но за трасето до границата (разделено от своя страна на 3 участъка) финансирането не достигна. Според експертите това е най-важният път, който ще свърже Лондон с Азия. Припомняме, че до година магистралното трасе към Калотина на територията на Сърбия ще бъде завършено.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg