Регистрация

МОСВ обяви началото на "Европейската седмица на мобилността 2017 г."

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.09.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[300 прочитания]

Фотограф: МОСВ

МОСВ обяви началото на "Европейската седмица на мобилността 2017 г.", която традиционно се провежда в периода 16-22 септември. Тази година темата на кампанията на Европейската комисия е "Чиста, споделена и интелигентна мобилност", а мотото – "Заедно стигаме по-далеч", съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. В обявяването на инициативите участваха още ръководителят на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев, мениджърът на информационната кампания и представител на агенция "Интеримидж" Ася Моллова, както и Юлиян Добрев от социологическа агенция BluePoint.

"Идеята е всеки от нас да промени нещо в своя начин на живот – още днес. Например да покани съсед заедно да ползват автомобил до работа, или да се придвижи с велосипед, или дори само да повърви пеш. Всяка малка промяна допринася за подобряване качеството на живот, за по-чист въздух и по-добро здраве", напомни зам.-министърът. Според данните за състоянието на атмосферния въздух за 2016 г., цитирани от Николова, на 22 септември – европейския ден без автомобили, в центъра на София концентрацията на фини прахови частици е била почти 3 пъти по-ниска в сравнение с 21 септември.

До момента са регистрирани 25 български общини, ще се включат над 2000 общини от 44 държави не само от Европа, но и в света. В българските градове са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт, велопоходи, както и възможност за наемане на велосипеди. "Надяваме се тази година български град да влезе сред първите десет с най-интересни идеи за споделено пътуване", каза Николова. Тя напомни и че освен национален ангажимент, чистотата на атмосферния въздух е приоритет в рамките на Председателството на България на ЕС в сектор околна среда.

В тази връзка Огнян Златев добави, че ЕК има две амбициозни цели – до 2050 г. да се премахнат превозните средства от целия градски транспорт в ЕС с конвенционално гориво, а до 2030 г. – да се премине към логистика без вредни емисии в големите градове. На пресконференцията Ася Моллова и Юлиян Добрев представиха социологическо  проучване за нагласите към споделеното придвижване. Според резултатите 72,4% от българите биха ползвали споделено пътуване, а 51 на сто вече имат такъв опит.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg