Регистрация

Flow stadium: Мастърплан Пост-ЕКСПО 2015, Милано. Проект за нов стадион в Милано

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.10.2017, Автор: Виолетка Славова, Алесандра ди Стефано Грималди
[317 прочитания]
БР. 4/2017 ГРАДЪТ ИНФРАСТРУКТУРА
Мастърплан
Пост-ЕКСПО 2015 в Милано
Проектът е разработен в две фази: създаване на нов градоустройствен мастърплан за зоната на ЕКСПО 2015 в Милано и изработването на концепция и технически проект на основния обект на интерес – новия стадион в Милано.
Концепцията на новия мастърплан се заражда от паметта на ЕКСПО 2015 – запазването на някои ключови сгради (Павилионът на Италия), както и на двете водещи пешеходни и технологични оси Кардо и Декуманус; проектът ги съчетава с предвидения по задание нов градски парк на Милано.

Инфраструктурата като катализатор
Предизвикателството идва от факта, че зоната е заобиколена изцяло от инфраструктурни артерии - магистрали и железопътни линии, които "отрязват" бъдещия парк от тъканта на града и го обричат на изолация и спорадично използване. Тук към решението допринесоха теориите на Джейн Джейкобс и Кевин Линч за "пределите" – специфични зони на града, които при правилно третиране могат да се превърнат от граници в "снадки". На тази база беше определено местоположението на парка, както и основните му функции, за да се създаде атрактивно ново преживяване за жителите на Милано.

Квартал–експеримент
Новата функция на парка продължава темата на ЕКСПО 2015 "Енергия за живот" и го превръща в проект-прототип, тестващ възможността цял градски квартал да има нулев енергиен отпечатък. В сърцето на парка е университет с изследователски център за енергийно потребление, чийто основен фокус са строителството и транспортът като основни консуматори на енергия. Центърът тества научните си хипотези директно върху самите сгради и безпилотния транспорт в зоната и управлява генерирането и консумацията на енергия в целия квартал.
***
-

Дизайн стратегия
Основният обект на проекта и на мастърплана е новият стадион на Милано Flow Stadium (стадионът "Поток") с капацитет от 40 000 зрители. Проектът разполага стадиона на централната ос на Декуманус, като идеята е неговата присъща мащабност да не прекъсва потока на хората, а да ги подканва да ползват стадиона дори при отсъствие на спортно събитие. Стадионът среща потоците хора от Кардо и Декуманус и ги обединява във височина чрез 4 рампи, обгръщащи стадиона. Рампите служат за достъп и евакуация по време на събития, но са достъпни и ежедневно; те се обединяват в наблюдателна пасарелка на нивото на втория пръстен трибуни, от която се вижда навътре – игралното поле в самия стадион, или навън – панорама на Милано и Алпите.
Смисълът и движението на всяка от рампите е подчертано от аналогично движеща се червена прозирна ивица по фасадата, която защитава от преки атмосферни влияния, без да затваря напълно фасадата. Ивиците акцентират панорамните качества на изкачващата се пътека и едновременно дефинират архитектурния образ на сградата.
Основен проблем на стадионите днес от икономическа и социална гледна точка е ниската посещаемост и използваемост на сградите извън спортните или концертни събития. Рампите заедно с цялостната функционална програма на Flow Stadium са проектирани с цел да повишат с 40% използваемостта на сградата, трансформирайки я в оживено притегателно място дори при отсъствието на футболни мачове.
Конструктивно стадионът се състои от две независими части - трибуни и покрив. Покривната конструкция е висяща, с окачени PVC мембрани на мрежа от стоманени въжета и колони, докато трибуните са изпълнени от стоманобетон с олекотени подови плочи.
-

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg