Регистрация

700 кипариса ще пазят от снегонавявания участък от АМ "Тракия" между Бургас и Карнобат

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.11.2017, Автор: Милена Василева
[452 прочитания]

Фотограф: МРРБ

Започна засаждането на 700 кипариса на участък от 350 м от автомагистрала "Тракия" между Бургас и Карнобат. Всяка зима при силни снеговалежи отсечката често става непроходима. Целта е засаждането на дърветата да спират снегонавяването, като по този начин пазят трасето от натрупване на преспи. За разрешаване на проблема през зимата около дръвчетата допълнително се поставят бали слама за уплътнение. Очаква се до средата на ноември засаждането на кипарисите да приключи.

Областно пътно управление Бургас обяви търг за изграждане на крайпътен "зелен пояс" за снегозащите на АМ "Тракия" в участъка от км 329.250 до км 329.600/ляво – опитен участък с дължина 350 метра. Кандидатстваха 4 фирми:
-"Бянови"ООД с цена 55 890 лв. без ДДС
-"Бургаскомерс – В.Вълков"ЕООД с цена 69 000 лв. без ДДС
-"Бонев Проект" ЕООД – цената на участника е 64 900 лв.
-"Бургасцвет – 90 – Танев"ЕООД – 67 499 лв. без ДДС.
Избран беше кандидатът с най-ниската цена.
Ще посрещнем зимата с експериментален пояс от растителност с височина 3 м. Убеден съм, че ще изиграят добра роля за снегозадържането. Ако опитът е успешен, ще го приложим и на други пътища в България, коментира тогава регионалният министър Николай Нанков.

Участъкът е лот 1 от АМ "Тракия" и е построен до 2005 г. от консорциум, в който влизаха  турските "Доуш" и "Еко". От тогава до сега в продължение на 12 години през зимата магистралата се превръща в голяма пряспа, а след това в ледена пързалка. затова и в черноморския район наричат този лот "лятната магистрала".
-
Фотограф: МРРБ
-
Фотограф: МРРБ
-
Фотограф: МРРБ

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg