Регистрация

Куба има интерес да създава съвместни предприятия с българско участие и да ползва нашата експертиза

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.11.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[337 прочитания]
<i>Зам.-министър Манолев и коменданте Рамиро Валде договориха създаването на смесено българо-кубинско дружество, което ще изпълнява проекти в историческите центрове Тринидад и Карденас, както и в известния морски курорт Варадеро</i><br />
<br />

Зам.-министър Манолев и коменданте Рамиро Валде договориха създаването на смесено българо-кубинско дружество, което ще изпълнява проекти в историческите центрове Тринидад и Карденас, както и в известния морски курорт Варадеро


Фотограф: Министерство на икономиката

Възможностите за създаването на съвместни предприятия във ВиК сектора, енергетика, ИКТ, хранително-вкусовата промишленост и туризма бяха обсъдени на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Рамиро Валдес, заместник-председател на Държавния и Министерския съвет, и на Съвета на министрите на Куба. Това е една от най-високите позиции в управлението на Куба, като самият той носи титлата "коменданте" и е заемал различни постове през годините и е бивш министър в няколко различни ресора. На нея присъстваха и Салвадор Пардо Крус, министър на индустрията и Инес Мария Чапман Уаг, президент на Националния институт по хидравлични ресурси.

Зам.-министър Манолев запозна участниците в срещата с постигнатите договорки през изминалите дни, в това число и за получаването на държавна подкрепа за реализацията на български проекти в Куба.
Според представителите на правителството на Куба може приоритетно да се работи за разкриване на съвместни предприятия във ВиК и енергетиката и по-специално в областта на ВЕИ. Туризмът също бе определен като приоритетен сектор, в който може да се използва българския опит, в това число и за изграждане на хотелски бази. Акумулаторите са едни от познатите стоки на кубинския пазар, като от години се внасят големи количества от България, стана ясно по време на срещата. В тази връзка бе обсъдено да се проучат възможностите за съвместно производство на място в островната държава. Също познат е и опитът на българското производство на санитария, който бе определен като перспективен за реализиране на съвместен проект.

По време на срещата бе договорено и на 3 ноември се подписа Меморандум между представителите на "Строителна механизация" АД – Казанлък, които са част от българската бизнес делегация на място и са специализирани във ВиК сектора, и Националния институт по хидравлични ресурси като първа конкретна стъпка за реализацията на набелязаните проекти.
Българската компания "Строителна механизация" АД ще участва в подмяната и изграждането на тръбопроводните системи в Куба. Това става по силата на подписан Меморандум за създаване на смесено дружество, по кубинското законодателство, между българското предприятие и едно от дружествата, собственост на кубинското министерство по водните ресурси. Документът бе подписан в рамките на посещението на българска бизнес делегация, водена от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев в Хавана, Куба, по повод участие в 35-ото издание на международния панаир FIHAV 2017. Подписите си под меморандума поставиха Стефан Желязков, изпълнителен директор на българската компания и инж. Владимир Ласа Гарсия, генерален директор на Стопанско обединение за управление и поддръжка на водните съоръжения и ресурси – EILH. Създаването на смесеното дружество бе постигнато като договорка по време на среща между зам.-министър Александър Манолев и Рамиро Валдес, заместник-председател на Държавния и Министерския съвет, и на Съвета на министрите на Куба, Салвадор Пардо Крус, министър на индустрията и Инес Мария Чапман Уаг, президент на Националния институт по водните ресурси (INRH), и се очаква да е първото от няколко подобни партньорства между представителите на институциите на островната държава и на българския бизнес. Меморандумът предвижда дълготрайна работа по стратегически водни проекти в Куба, като за целта българската компания ще инвестира в машини, материали и технологии. За целта ще бъде създадена двустранна работна група, която да подпомогне създаването на смесеното дружество и да обсъди първите проекти, които ще се изпълняват в историческите центрове Тринидад и Карденас, както и в известния морски курорт Варадеро. "Строителна механизация" АД ще предложи решаване на проблемите, свързани с експлоатацията на тръбопроводните системи в Куба, посредством екологичните "безизкопни технологии" , както и решения за пречиствателни станции за питейни и отпадни води.Подписаният меморандум е логично продължение на меморандума за разбирателство от 2015 г.  между "Строителна механизация" АД и кубинския Национален институт по водните ресурси, предвиждащ въвеждането в Куба на безизкопните технологии за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи.

Заместник-министър Манолев бе на посещение в Куба начело на бизнес делегация от осем фирми, които се представиха на едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн - FIHAV 2017. В нея са представени секторите: текстил; машиностроене; електротехника; В и К; дървопреработване; ИТ технологии; производство и търговия на вина и спиртни напитки.Предлагаме съвременни решения за експлоатацията на тръбопроводите в Куба.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg