Регистрация

Малина Крумова: Разработваме стратегия за финансиране на ВиК сектора, за да бъде той устойчив и самоподдържащ се

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.11.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[295 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

"Очакваме до средата на ноември в Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде представена разработваната в момента Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла. След това тя ще бъде подложена на обществено обсъждане, като в документа ще бъдат отразени коментари, предложения и становища на всички заинтересовани страни". Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в сутрешния блок на БНР.

Крумова уточни, че целта на разработваната с консултантска помощ от Световна банка Стратегия е водоснабдителният и канализационен отрасъл в страната да се финансира по такъв начин, че да бъде той устойчив и самоподдържащ се. "Неговата инфраструктура е тежка и мащабна, дълго време не е била адекватно поддържана и към настоящия момент се нуждае от сериозни инвестиции, както за реконструкция на съществуващата мрежа, така и за по-нататъшното ѝ изграждане, за да се постигне съответствие с изискванията на европейското законодателство", допълни тя.
"Повишаването на цената на водата в някои населени места в страната е съобразено със социалния праг на поносимост, който е установен със Закона за регулиране на ВиК услугите", подчерта Крумова. Тя изтъкна, че това е неизбежно, тъй като цените не са актуализирани от 2012 г. и вече не отговарят на макроикономическите показатели в страната. Това означава, че ВиК операторите не само не могат да прaвят необходими инвестиции, но и работят на загуба.
Крумова увери, че в разработваната от МРРБ Стратегия за финансиране на ВиК отрасъла предвижда да бъде включен механизъм за подпомагане на най-уязвимите групи, които не биха могли да си позволят новата цена на водата. Заместник-министър Крумова коментира още, че се прогнозира ВиК асоциациите в цялата страна в дългосрочен план да станат 28, за да покрият 28-те области в страната. В 21 от тези области вече е налице пълна консолидация на ВиК операторите, а в останалите има частична консолидации, тъй като не всички общини са дали своето съгласие да участват.

 

 

 

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg