Регистрация

Метростанция Saint-Denis Pleyel в Париж - новият градски център

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 13.11.2017, Автор: Николай Тодоров
[288 прочитания]

Фотограф: Architectural Record

БР.5/2017 ГРАДЪТ ИНФРАСТРУКТУРА
Емблематичната за Париж гара Saint-Denis Pleyel е една от трите ключови станции, които ще бъдат изградени в новия участък на парижкото метро. Японската фирма Kengo Kuma & Associates спечели конкурс за проектиране на жп гарата, която ще функционира като централна станция на новата Grand Paris Express. Тя е част от плановете на градските власти за обновяване и разширяване на съществуващата транспортна мрежа на мегаполиса. Проектът ще даде уникална възможност за свързване на града с огромна железопътна мрежа и ще позволи значително разширение на мащабите му.


 • Проектът на Kuma & Associates представлява конструкция с клиновидни нива от стъкло и стомана. Надземните железопътни линии ще се движат по предната част на сградата, а достъпът до станцията на метрото ще бъде на ниво сутерен. Станцията ще разполага с удължени пространства на много нива, които ще бъдат оформени като спирала, така че гарата ще функционира като комплекс с улици във вертикалните слоеве. Сградата ще бъде заобиколена от голяма пешеходна зона, осеяна със зелени площи. Наклонени тераси със зеленина ще заобикалят външните стени на последните три етажа от сградата и ще осигуряват достъп до просторна градина на покрива. Авторите на проекта използват смели преходни елементи, за да облекчат интериора на станцията в петте етажа над земята, функциониращи като жп гара, както и на другите четири етажа под земята, където е подземната метростанция.
  Светлината и вентилацията са винаги ключови елементи в дизайна на такива обществени места.

 • И тук решението залага на дневната светлина и естественото проветрение. Станцията ще бъде много дълбока, с голям атриум, който ще позволява естествената светлина да проникне в подземните части. Преминаването в сградата ще бъде "мултисензорно" преживяване през различни пространства - мултимедийна библиотека, цифрови услуги, бизнес център и търговски площи в организирана спирала. Проектът е разделен на две отделни секции, за да се осигурява естествена светлина и въздух и в по-ниските части на сградата. Тези оригинални подходи при светлината и вентилацията, както и зеленият покрив-градина ще превърнат сградата в модел за устойчивост.
  Станцията ще се превърне в нов градски център и ще доведе до ново динамично социално и културно изменение на цялата област Pleyel. Saint-Denis Pleyel е пример на станция тип City Gate чрез създаване на нови връзки с летищата и мрежите на високоскоростните влакове. Станцията също има за цел интермодално да улесни преминаването на железопътен, автобусен и автомобилен транспорт, велосипеди и пешеходци.
  Проектът Grand Paris Express представлява метро по околовръстния път, свързващ развиващите се крайни квартали Saint-Denis, Clichy-Montfermeil и Le Bourget.
  Ще бъдат построени общо 72 нови станции, всяка със свой оригинален проект, избран с международен конкурс.
  Испанското архитектурно бюро EMBT в сътрудничество с френските архитекти и инженери Bordas+Piero ще проектират станцията Clichy-Montfermeil.
  Проектът на станцията Le Bourget ще бъде дело на родената в Париж бразилка Елизабет де Портзампарк.
  Участници в проекта в Saint-Denis Pleyel в Париж
  Архитект: Kengo Kuma and Associates
  Предприемач
  : Société du Grand Paris
  Специалисти по производствено-технически дейности: LTA
  Ландшафтен дизайн: AC&T Paysage
  Дизайн на осветлението: 8'18"
  Aкустичен проект: PEUTZ & Associés
  Устойчивост: AIA Studio Environnement
  Фасаден инженеринг: RFR
  Противопожарна безопасност: VULCANE

  Архитектът Kengo Kuma
  -
  Фотограф: Architectural Record

  Kengo Kuma е на 62 години. Той е сред плодовитите архитекти, работещи в Япония. Характерно за него е използването на дървото като архитектурен елемент – примери за това са хотел Garden Terrace в Нагасаки, югозападната част на Япония, и Yunfeng Spa Resort в Китай.
  В творчеството си е вдъхновен от Kenzo Tange, особено в проектирания сега от него стадион за Олимпиадата 2020 в Токио.
  Първите му проекти обаче се характеризират със смесица от различни архитектурни стилове. Този факт го кара в днешно време да се чувства неудобно от ранните си творби.
  Kengo Kuma се класира на пето място в Hot List на Dezeen.
  Етикети: архитект, Париж

  Добавяне на коментар

  За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


  Прочетете и "Правила за писане на коментари".

  БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
  Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg