Регистрация

Започва рехабилитацията на близо 21 км от прохода "Петрохан" на територията на Софийска област

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 14.11.2017, Автор: Милена Василева
[455 прочитания]

Фотограф: АПИ

На 14 ноември стартира рехабилитацията на 20,8 км от пътя II-81 Бучин проход - Берковица от км 30+400 до км 51+235, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. основно ще се ремонтира участъкът от прохода "Петрохан", който е на територията на Софийска област. Общата дължина на участъка е 21 км. Рехабилитацията на трасето е включена в лот 3 на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е близо 12,7 млн. лв., предоставени от ЕС и държавния бюджет.

С изпълнението на проекта ще се подобрят и модернизират технико-експлоатационните характеристики на отсечката и ще се постигне еднородност на пътната настилка. Реализацията му ще доведе до повишаване на мобилността на населението, увеличаване на инвестициите в региона.
На символичната първа копка присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, заместник-областният управител на Софийска област Николай Николов, кметове на Годеч Радослав Асенов и на Костинброд Трайко Младенов и др.

Пътят II-81 София - Петрохан - Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

По ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. ще се ремонтират общо 43 км от прохода "Петрохан" в Софийска област. Днес започна рехабилитацията на близо 21 км, включени в лот 3, а през следващите седмици предстои да стартира и лот 2, в който са още 22,2 км от път-81 Костинброд - Бучин проход. С успешното завършване през следващите 15 месеца на двата обекта ще бъде обновен целият проход "Петрохан", съобщи инж. Атанасов. Отсечката на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 г. по програма "Транзитни пътища V".

Председателят на УС на АПИ посочи, че през есенно-зимния сезон ще се използва всеки подходящ ден за извършването на дейности, които не са свързани с асфалтовата настилка. Полагането на новия асфалт ще започне през пролетта. По време на ремонта Петроханският проход остава затворен за тежкотоварния трафик. Движението на леките коли няма да се спира, а ще се прехвърля в платното, в което не се извършат строителни работи съощиха от АПИ.

Участъкът в лот 3 започва от кръстовището с пътя ІІІ-813 за Годеч и завършва при върха на Петроханския проход - при км 51+235. С реализирането на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътната отсечка и се повиши безопасността при пътуване. По проекта ще бъдат ремонтирани две кръстовища - за с. Манастирище и за с. Бракьовци, както и мостовото съоръжение при 49-ти км. Отсечката ще бъде с нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци.
Изпълнител на лот 3 от ОПРР е Обединение "Интер Пътища – 99" ДЗЗД, в което участват: "Интерпром" ЕООД и "Автомагистрали Хемус" АД.
Строителният надзор ще осъществява Обединение "ТСП Консултанти", с участници: "Три Ес" ЕООД, "Строл-1000" АД, "Пи Ес Консулт" ЕООД.
Авторският надзор е на "Рутекс" ООД.
Общата стойност на проекта е близо 12,7 млн. лв. с ДДС
Проектът се финансира по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

В началото на април 2016 г. АПИ обяви търг за избор на изпълнители на строително-монтажните работи при рехабилитацията на 238 км второкласни и третокласни пътища, включени в първия етап на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Индикативната стойност на тези проекти е близо 152 млн. лв. Един от тях е лот 3 за прохода "Петрохан".
-
Фотограф: АПИ
-
Фотограф: АПИ
-
Фотограф: АПИ
Етикети: ОПРР, пътища

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg