Регистрация

Столичният общински съвет одобри 76 млн. евро заем от ЕИБ за съфинансирането на метрото

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 21.12.2017, Автор: Милена Василева
[1423 прочитания]

Фотограф: Метрополитен

Столичният общински съвет одобри доклад за подписване на финансов договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждането на трета метролиния на метрото в София ( вх.№ СОА17-ВК66-8702/12.12.2017 г.). Документът внесе зам.кметът Дончо Барбалов. Стойността на съфинансирането от Столична община е 76 млн. евро, което представлява 19.18% от стойността на третия метролъч, чиято обща стойност е 398.18 млн. евро.

Столичната община водй тази година преговори с Европейската инвестиционна банка за финансиране на третата линия на метрото. След срещата на кмета на София Йорданка Фандъкова с президента на ЕИБ Вернер Хойер през есента стана ясно, че София иска пари и за трета фаза на Завода за преработка на отпадъци, с която ще бъде изградена RDF гориво в "Топлофикация - София". От общината очакват и разрешението на ЕИБ остатъкът от средствата за закупуване на автобуси в размер на 8.6 млн. лева да бъде пренасочен за закупуване на нови 22 автобуса на природен газ.
С финансовата подкрепа на ЕИБ в столицата са реализирани много инфраструктурни проекти, чиято стойност през последните години надхвърля 251 млн. евро. Те са вложени в строителството на втората линия на метрото и разширението на първата от "Младост" до "Цариградско шосе", първа и втора фаза на Завода за преработка на битови отпадъци, кръстовищата на две нива, инвестиционната програма за рехабилитация на улици и булеварди, доставка на нови автобуси за градския транспорт и други.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg