Регистрация

237 млн. лв. по ОПРР за модернизация на транспорта в 39 големи града

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 02.01.2018, Автор: Градът.бг
[848 прочитания]

Снимка: gradat.bg

Двайсет и пет "интелигентни" пешеходни пътеки ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от 2018 г. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, "зебрите" ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те ще издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. Инсталирането на "умните" системи за безопасност ще стане със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. по втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт на Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ще се подобри и диспечерската програма на града – светофарите ще се управляват в реално време и ще има "зелени вълни" по кръстовищата, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв. Варна е един от 39-те големи града в страната, които модернизират градския си транспорт по ОПРР 2014-2020 г. Общият финансов ресурс на схемата е 237 млн. лв.

124 млн. лв. ще бъдат вложени в транспортната мрежа на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение /бел. ред. - преди Коледа търгът беше прекратен заради пропуски в конкурсната документация/.

Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска" - от кръстовището с бул. "К. Стоилов" до кв."Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси. Според урбанисти трамвайният транспорт трябва да е във фокуса на вниманието, защото е не само екологичен, но позволява на хората да се чувстват част от градската среда, да виждат настъпващите промени и пътувайки да се радват на слънцето и зелените площи, се казва в съобщението.

Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти. Община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а община Перник – с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии.

В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул."Придунавски", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.

През първия програмен период по ОПРР в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв. Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства. С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ). Реализацията на тези проекти е проява на европейската солидарност и за пореден път показва ползите от европейските средства за подобряване на качеството на живот в българските градове и региони и намаляване на различията между тях.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 2 | март - април 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg