Регистрация

Девет компании в търга за проект на метро в "Слатина"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 08.02.2018, Автор: Милена Василева
[1496 прочитания]

Фотограф: Градът

Девет компании и обединения участват в търга за идеен проект на отклонение от трета метролиния към квартал "Слатина".
Участниците в обществената поръчка са:
-"Метропроект Прага АД" – дружеството е автор на идейния проет на трети метродиаметър.
-"Ателие Серефимов – Архитекти"ООД – проектант на метростанцията на Летище София.
-"БИАС – М" ЕООД – автор на проекти на много метростанциии и трасета, включително и на метродепото.
-"Ар Джи Би" – проектант на редица метростанции – в "Младост", при НДК.
-"Свеко Енергопроект"АД – участник в проектирането на части от от метрото.
-"Инжпроект" ООД – като част от групата "Трейс", проектира поредица от метростанции – сред последните са МС 5 и МС 6 от трети метродиаметър.
-Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс"ЕООД. Компанията е регистрирана през 2013 г. под ръководството на инж. Константин Жипонов, с помощта на датската ЕKJ Denmark, създадена в Копенхаген през 1978 г.
-"Рикат" ООД – автор на конструкцията на Ларгото, на тунела и пешеходната зона към МС 20 на "Цариградско шосе" и други части от метрото.

"Метрополитен" ЕАД обяви миналата година обществена поръчка за изготвяне на идеен проект за отклонение от трета метролиния към квартал "Слатина". Проектът е за трасе с дължина 5590 метра и 6 метростанции. Предвижда се началната станция (МС 1) да се проектира със странични перони, като оборотът на подвижния състав да се извършва след станцията на изток, чрез "бретел", който започва от източния край на перона, и 2 броя коловози по 120 метра за оборот и топъл резерв. Между метростанциите при ул."Коперник" и ул. "Слатинска" да се проектира "S" връзка за аварийна смяна на посоката на движение на подвижня състав. Всички станции да се проектират с по два вестибюла в двата края на перона, като западният вестибюл на началната станция да се проектира с пряка връзка със съществуващия подлез под бул."Цариградско шосе", пише в тръжната документация.
Вместо две метростанции на "Цариградско шосе" ще има една – на "Окръжна болница" (сега МБАЛ "Св. Ана"), отпада метростанцията на "София тех парк" откъм градската магистрала. Според проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен"ЕАД, "две метростанции на булеварда са лукс, а и разстоянието между тях трябваше да е 500 м, което е твърде малко".
Стойността на проектирането е 2 400 000 лв. без ДДС. Срокът за поректиране е 18 месеца.
С проекта за този участък "Метрополитен"ЕАД ще кандидатства за европейско финансиране в периода 2021 – 2026 г. Средствата за проектирането са по ос "Техническа помощ" на ОПТТИ 2014-2020.
- Началото на отклонението се предвижда да се извърши в участъка между МС 6 и МС 8 на метролиния 3 при ул. "Шипка" в зоната на Военна академия, за което има разработен примерен идеен проект по част "Конструкции" ( на "Рикат")
- Краят на отклонението се предвижда да е от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе".
Трасето след "Орлов мост" минава под Военна академия "Г. С. Раковски" и първата му спирка е на Румънското посолство на бул. "Ситняково". Следват 2 спирки на бул. "Гео Милев" – на ул."Коперник" и ул. "Слатинска", като едната е при зала"Фестивална". Следващите две спирки са в кв. "Слатина", като втората е до "Арена Армеец" на ул. "Асен Йорданов". Последната, метростанция (всъщност това е МС 1), е при Окръжна болница (МБАЛ "Св. Анна").
Според тръжната документация цялото трасе ще е подземно, като участъкът между МС 3 и отклонението при ул."Шипка" трябва да се проектира за изпълнение по НАТМ (нов австрийски тунелен метод), като се допуска и друг тунелен метод, а от МС 3 до МС 1- по открит способ с укрепен котлован или по милански метод. Точното разположение на метростанциите трябва да се съобрази с наличната подземна и наземна инфраструктура, чието проучване е в обхвата на обявената обществена поръчка.

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg