Регистрация

Столичният експертен съвет обсъжда предварителен проект за жп трасе от Подуяне до Биримирци

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 10.04.2018, Автор: Милена Василева
[1056 прочитания]

Фотограф: Евротранспроект

На 13 април от 13:00 часа ще бъде обсъден предварителен проект за жп трасе от Подуяне до Биримирци. Автор на проекта е "Евротранспроект".
Железопътната линия от гара Подуяне разпределителна (западен район) до гара Биримирци беше спряна от движение през 2002 г. при реализиране на една от поредните програми за замразяване на "нерентабилни" жп трасета в България, припомня инж. Тома Йоцов от "Евротранспроект".
Преди спирането й линията се използваше за преминаване на почти всички заминаващи товарни влакове от разпределителна гара Подуяне за Западна, Северозападна и Северна България. Беше единична и електрифицирана жп линия с дължина 4751 метра с параметри за скорост 80 км/час. Трасето преминава покрай квартал "Хаджи Димитър", пресича на едно ниво улиците "Градинарска", "Първа Българска армия" и "Жак Дюкло".
С прекъсване на трафика по жп връзката за Биримирци се въведе нова организация за провеждане на товарните влакове през гара София, което впоследствие се оказа неудачно като решение, тъй като се създадоха условия за увеличение на шума, замърсяване, по-голямо износване на стрелковите развития и не на последно място - неблагоприятни технологични проблеми.
Междувременно прекъснатата линия стана обект на посегателства и нерегламентирани действия. Отделни участъци от железопътната инфраструктура са вече демонтирани. Има зони от железния път, които са насипани с баласт от съседните предприятия и се използват за паркиране на автомобили,
-
Паркирали коли върху терена на жп линията. Отдясно се вижда стълбовната линия на контактната мрежа
Фотограф: Градът
въпреки че собствеността на железопътната линия е изцяло на ДП "НК Железопътна инфраструктура" съгласно одобрената кадастрална карта на района.
Необходимо е да се вземат мерки за опазване на имота и да се създадат условия за бъдещо възстановяване движението по жп линията.
Гара "Биримирци"
-
Гара Биримирци
и железопътната връзка "Подуене-Биримирци-Илиянци" е открита през май 1945 г. През 1946 г. е завършен и въведен в експлоатация участък "гара Биримирци – Подуене-разпределителна" покрай днешното летище "София" и ул. "Рилска обител". От септември 1955 г. се открива за редовна експлоатация линията "Волуяк – Биримирци".

-
Фотограф: Евротранспроект
-
Гара Подуяне

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg