Регистрация

Министър Димов подписа договори за инсталации за отпадъци на Ботевград и Харманли

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.04.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[1018 прочитания]
Кметовете на общините Ботевград, Правец и Етрополе подписаха договор за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за близо 9,6 млн. лв.<br />
<br />

Кметовете на общините Ботевград, Правец и Етрополе подписаха договор за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за близо 9,6 млн. лв.


Фотограф: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за изграждане  на  компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци в община Ботевград и договор за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци от община Харманли.

Целта на проекта за изграждане  на  компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци в община Ботевград е да се намали количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране. Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци е с капацитет 2700 тона годишно и ще обслужва 32 500 жители от територията на общините Ботевград, Етрополе и Правец. Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци е с капацитет до 8700 тона годишно и ще обслужва 48 500 жители. Общият размер на инвестицията е близо 9,6 млн. лв. Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7,2 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.
-
Кметът на Харманли Мария Киркова и министър Нено Димов подписаха договор за финансиране на проекта за изграждане на съоръжение за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци за над 3 млн. лв.


Фотограф: МОСВ

Проектът за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци от община Харманли е на стойност 3 246 963 лв., като ОПОС 2014-2020 осигурява близо 2,4 млн. лв. Срокът за приключване на дейностите е 19 месеца. Инсталацията е с капацитет 2690 тона годишно и ще обслужва 25 000 жители. Тя ще бъде разположена на територията на Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Харманли, Маджарово, Любимец, Тополовград, Симеоновград и Свиленград.  Това ще допринесе за намаляване на количеството на депонираните биоразградими отпадъци на територията на община Харманли, превръщането им в ресурс и ще удължи периода на експлоатация на регионалното депо.

Социално-икономическите ползи от изпълнението на двата проекта са насочени към подобряване качеството на околната среда и предоставяне на нов тип услуга за управление на отпадъците за жителите в общините.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg