Регистрация

Велик Занчев: Европейските инвестиции до 2030 г. ще имат решаваща роля за жп транспорта

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.04.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[885 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Решенията, които предстои да се вземат относно следващата Многогодишна финансова рамка на ЕС имат решаваща роля за развитието на жп транспорта в България. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на среща на високо равнище на тема "Подкрепа от ЕС за развитието на железопътния транспорт в България и Западни Балкани: настоящи възможности и бъдеща перспектива". Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в сътрудничество с Асоциацията на европейската железопътна транспортна индустрия UNIFE. Участие във форума взеха още евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, генералният директор на UNIFE Филип Ситроен, както и представители на ЕК, бизнеса и др.

"Структурните фондове, Кохезионният фонд и Механизмът за свързване на Европа са основни източници на финансиране на инфраструктурата в изоставащите региони на територията на Европейския Съюз и България много разчита на тази подкрепа, за да продължи изграждането на базовата железопътна инфраструктура", акцентира Велик Занчев. "Преди месец МТИТС приключи свое проучване относно необходимите инвестиции за свързване на транспортните мрежи на държавите от Западните Балкани и за изграждане на коридорите от "основната" TEN-T мрежа", допълни зам.-министърът. Той посочи, че общият размер на средствата, необходими за изграждане на всички железопътни връзки в региона, възлиза на 43 млрд. евро, като от тях осигурените до момента инвестиции от държавите са 8 млрд. евро.
Занчев изтъкна, че е важно разширяването на жп мрежата на запад от България, следвайки най-големите товарни потоци в региона. "Това ще улесни значително търговския обмен в Югоизточна Европа" допълни още той.
В рамките на събитието, освен бъдещите инвестиции в железопътната инфраструктура, се обсъди и Четвъртият железопътен пакет. Той ще допринесе съществено за развитието и ефективното функциониране на Единното европейско железопътно пространство. Чрез него ще се гарантира висока степен на безопасност, оперативна съвместимост, както и повишаване на конкурентоспособността на железниците.
В Техническия стълб на 4-тия железопътен пакет са заложени съществени промени в Европейското законодателство. Предвижда се Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз да бъде централен орган за издаване на сертификатите за безопасност и разрешенията за тип превозни средства и допускане до пазара. Тя ще изпълнява и функцията на системен орган за ERTMS и издаване на разрешения за въвеждане в експлоатация на системите за управление на железопътния трафик. Ще бъде въведено още обслужване на едно гише, което ще опрости административните процедури.
Ден преди срещата министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна с генералния директор на Асоциацията на европейската железопътна транспортна индустрия (UNIFE) Филип Ситроен.
-
Фотограф: МТИТС
Министър Московски отбеляза, че за България е голяма чест да председателства за първи път Съвета на Европейския съюз, но "въпреки трудностите се справяме успешно". Той допълни, че едно от предизвикателствата за българското председателство е интеграцията на Западните Балкани и завършването на основните транспортни коридори от TEN-T, за което е необходима голяма подкрепа от страна на Брюксел.
Министър Ивайло Московски запозна Филип Ситроен с развитието на проектите в железопътния сектор и необходимостта от инвестиции за завършване на всички направления, които минават през страната ни.
Генералният директор на UNIFE изрази благодарност към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и лично към министър Московски за организацията на предстоящата среща на високо равнище по въпросите на железопътния транспорт. "Асоциацията на европейската железопътна транспортна индустрия ще настоява пред Европейската комисия за запазване на обема на европейските средства за финансиране на проекти в сектора и след 2020 г.", допълни още Ситроен.

-
Фотограф: МТИТС

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg