Регистрация

Близо 7.5 милиона лева струва разширяването на пътека за рулиране "Алфа"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.06.2018, Автор: Милена Василева
[789 прочитания]

Фотограф: Цветелина Белутова

Приключи ремонтът на пътека за рулиране "Алфа" на летище Варна. "Алфа" свързва пистата с перона и е една от най-използваните пътеки за рулиране. Дължината й е близо 800 метра. Ремонтът е продиктуван от нуждите на по-големите въздухоплавателни средства и след него пътеката ще може да поеме дори самолети код "F", съобщиха от концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт". Реконструкцията, чието изпълнение започна през октомври 2017 г., струва на летищния оператор "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД 7 450 000 лева.

Технологията
Изпълнението на проекта не наруши графика на летището, въпреки че зае площ равна на 9 футболни игрища. За да поднови "Алфа", летищният оператор рециклира бетона от съществуващата пътека и го използва в конструкцията на новата. Общо 7 200 курса на големи товарни камиони бяха необходими за да се извършат строителните работи: 2 700 за извозване на ненужните почви от изкопните работи, а 4 500 за доставка на материалите за новата конструкция. Разкрити са 200 работни места. Проектът е част от втората инвестиционна фаза на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", според която за периода 2017-2026 г. концесионерът ще инвестира 256 млн. лв. в летищата Варна и Бургас. "Във всеки даден момент, ние имаме около 30 инвестиционни проекта, които са в процес, каза Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата концесионер. Интересното е, че при нас модернизацията и разширяването на летищата трябва да се случват през зимата и това е едно от големите предизвикателства."

Търгове и инвестиционни проекти
За 2018 г. "Фрапорт" планирани 62 инвестиционни проекта на двете летища, като по-мащабните проекти във Варна включват подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства, рехабилитация на перона, ремонт на сградата за кетъринг и разширение на бизнес салона.
През май и юни 2018 г. са обявени търгове за ремонт на оберлихта (горното осветление) на сграда "Кетърънг" на летище Варна, за разширение и реконструкция на перона на летище Бургас, както и за проектиране и изпълнение на навес за пункт за проверка на входа към перона на летище Варна.

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 dobrev неутрално, 13.06.2018 08:39
    Инвестициите в инфраструктура са винаги от голяма полза за развитието на летищата и регионите, в които попадат. Летищата във Варна и Бургас отдавна надминаха софийското, а и много други, дори европейски летища. Нека продължават в същия дух. Черноморският регион ще става все по-привлекателен, както за туристи, така и за инвеститори.
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg