Регистрация

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.06.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[791 прочитания]

Фотограф: ITB

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.
След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и очистно съоръжение "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15.7 млрд. куб. м годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.
Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. Министър-председателят на Турция изтъкна, че стокообменът и търговията между Турция и България са увеличили обема си до над 7 млрд. лв., като очакванията са в бъдеще те да достигнат до 10 млрд. лв.
В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.
Междусистемната газова връзка Турция - България (ITB) е проект за развитие на междусистемната свързаност на газопреносните мрежи на "Булгартрансгаз" ЕАД, България, и BOTAS, Турция, чрез който да се осигури възможност за диверсификация на източниците на природен газ, на доставящите партньори и маршрутите, като по този начин да се повиши сигурността на доставките в региона и развитието на конкуренцията.
ITB представлява нов сухопътен газопровод с дължина от около 200 км (приблизително 75 км от които на българска територия в участъка между с. Лозенец и българо-турската граница при с. Странджа), с капацитет от 3 млрд. м3/г. Междусистемната връзка Турция – България е проект от "общ интерес", съгласно Регламент (ЕС) № 347/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2013 година относно указания за трансевропейската енергийна инфраструктура (Регламент (ЕС) № 347/2013). За изпълнение на прединвестиционно проучване през 2015 г. е получено безвъзмездно финансиране по програмата Механизъм за свързване на Европа (CEF-Energy) от 190 000 евро.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg