Регистрация

Сдружение БАМК разясни изискванията към производителите на метални конструкции

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 12.06.2018, Автор: Градът.бг
[1219 прочитания]
От ляво на дясно на снимката са Нина Колева, административен управител на БАМК, Евгени Борисов - председател на БАМК, Стоян Ацинов – експерт "Създаване на сътрудничества и интернационализация" в БАМК, и Кирил Василев – зам.-председател на БАМК.

От ляво на дясно на снимката са Нина Колева, административен управител на БАМК, Евгени Борисов - председател на БАМК, Стоян Ацинов – експерт "Създаване на сътрудничества и интернационализация" в БАМК, и Кирил Василев – зам.-председател на БАМК.
Фотограф: Инфраструктура.бг

На проведено в гр. София на 12 юни 2018 г. събитие, Сдружение "Българска асоциация за метални конструкции" (БАМК) разясни изискванията, които трябва да покриват производителите на метални конструкции. Председателят на БАМК инж. Евгени Борисов, представи целите на асоциацията, инж. Стоян Ацинов разказа подробно изискванията на европейския стандарт EN 1090 (контрол при производството на метални конструкции), класовете на изпълнение, изискванията, внедряването му.
Нина Колева – административен управител на БАМК, презентира европейския проект по ОПИК (Проект BGRFOP002-2.009-0005 "Устойчиво бъдеще за Българска асоциация за метални конструкции"), който сдружението спечели миналата година и с чиято подкрепа е осъществено събитието.

Сдружение "Българска асоциация за метални конструкции"
БАМК е създадено през 2014 г., обединява 9 компании и има 1 асоцииран член - катедра "Метални, дървени и пластмасови конструкции" в УАСГ. БАМК има две цели:
- да направи металните конструкции по-сигурни и
- да разшири използването им.
"Двете цели са свързани, каза инж. Борисов. Когато конструкциите са с необходимото качество, те ще завоюват по-голям пазар. България е малка част от пазара на метални конструкции, в момента почти всички членове на асоциацията работят по проекти в Западна Европа."

Членовете на БАМК
Деветте компании, членове на БАМК, покриват 50% от производството и монтажа на метални конструкции, част от тях са концентрирани в областта около Пловдив. Фирмите са: "Металстрой" АД – гр. Пловдив, ЕТ "Металик – Иван Михайлов" – гр. Пловдив, "Монтаж Строителни Конструкции" АД – гр. София, "Метални Конструкции Яна" ЕООД – с. Яна (Община Столична), "Стримона Строй" ЕООД – гр. Петрич, "Херкал" ЕООД – гр. Пещера, "ХМЦ" АД – гр. Пловдив, "Хоризонт – Иванов" ЕООД – гр. Плевен, "Юпитер – Метал" ООД – гр. Пловдив.
Производственият капицитет на БАМК е 30 000 тона на година. Площта, на която работят компаниите, надхвърля 120 хил. кв.м, в сектора са заети над 1000 сътрудника.

Как да се увеличи използването на металните конструкции
Отговорът на инж. Евгени Борисов на този въпрос е: "Обединение между фирмите, които произвеждат, проектират, доставят и монтират метални конструкции. Щом се появи по-голям проект, асоциацията може да участва в него с цялата гама предлагани услиги. Когато поръчката бъде спечелена, работата ще се разпределя между фирмите според техните възможности и специализация." Инж. Борисов припомни голям проект на "Лукойл Нефтохим" за 1.5 млрд. лв., в който участие са взели само 300 българи от 3300 участници в обекта."Като сме обединени, ще можем да се включваме като асоциация", напомни инж. Борисов.
Другият начин за увеличаване приложението на металните конструкции е излизане на големия европейски пазар. Инж. Борисов посочи, че на този пазар най-напред се проучва качеството, после то се проверява и едва тогава се пита за цената. "Изискванията и критериите са високи, а ние не познаваме добре всички стандарти и това води до трудности. Затова искаме да си подобрим качеството, за да имаме силен пазар, където се образоват всички производители, за да следват хармонизираните стандарти и за да получаваме нови поръчки. Със серия от подобни срещи искаме да популяризираме важните за сектора стандарти, както и работата на самата асоциация. Сега кривата на нетните продажби расте, т.е. времето е подходящо, за да се подготвим за годините, когато ще последва спад."
Следващите семинари ще бъдат в Пловдив и Плевен.
Другото направление, в което работи БАМК, е свързано с пътувания в чужбина и срещи там директно с контрактори, за да бъдат привлечени повече поръчки за България. Има добри компании в Полша и Чехия и от тяхна страна има запитвания за участие на български компании в техни проекти, каза още Евгени Борисов.
БАМК вече е асоцииран член на Камара на строителите в България. В КСБ е създадена секция "Метални конструкции".

Конкурентните предимства на БАМК:
- Спазване на европейската норма EN 1090, която дава безапелационно предимство.
- Цялостен инженеринг на крайния клиент – от проектиране, доставка, производство, доставка и монтаж. Отделяне на част от ресурса и усилията за развитието на иновации и добри практики.
- Срещи за разработване и прилагане на нови технологични процеси в сферата на металните конструкции.
- Компаниите са с внедрени международни европейски системи за управление ИСО 09001, ЕN 1090 за контрол, системи за опазване на околната среда и система за здраве и опазване на живота.
- Логистиката е на страната на България, през която минава "Пътят на коприната" и основни европески коридори. - - Персоналът преминава през ежегодишни програми за обучение и повишава квалификацията си.

Програма за развитие на БАМК в периода 2018 – 2019 г.
Услугите, предоставяни от БАМК като асоциация, са производство на метални конструкции, детайли, които изискват последваща обработка, студено огънати профили от черна и поцинкована ламарина, окомплектоване от ламирина, електростатично и прахово боядисване, извършваме и монтаж на произведените метални конструкции, технологични инсталации, изолационни панели, технологично оборудване. Тях представи Нина Колева, административен управител на БАМК, която разказа за проекта, спечелен от асоциацията през 2017 г., и програмата на БАМК за тази и следващата година, която се опира именно на спечеления проект за 400 000 лв. от програмата за развитие на клъстерите в България.
Сега се работи за:
- Получаване на европейски клъстерен лейбъл – в страната има 2 клъстера, които рапоагат с него.
- Изграждане на мрежа с обучителни организиции – голям проблем за фирмите е намирането на персонал, поддържането му с добра квалификация и запазването му в българските предприятия. "През есента ще направим срещи в 3 района на страната с професионални гимназии и центрове за професионално обучение, за да определим как да си сътрудничим, че да ни подготвят кадри и да ни правят текущи обучения по наши задания", обясни Нина Колева.
- Разработват се и пазарни проучвания.
- През есента в Пловдив БАМК ще участва в международен инвестиционен форум, за да представи възможностите на българските компании в сектора.
- През ноември ще открие собствен щанд на "Елмия" (изложение за контрактори) в Щвеция.
- През януари 2019 г. в Лайпциг, Германия, БАМК ще участва и изложение "Зет".
- През март 2019 е изложението " Мидест" във Франция.
БАМК е предвидила и две Б2Б срещи – през февруари в Амстердам, Холандия, и през март в Брюксел, Белгия.
Идеята на асоциацията е да се договарят дейности и подписват договори директно с контракторите, а не като поддоставчици на някой от основните доставчици - целта е специалистите да се "продадат" на по-добра цена. В тези изложения ще участват всички членове на асоциацията.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg