Регистрация

Китайска жп корпорация - готова да обсъди финансиране на българските железопътни проекти

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 06.07.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[1019 прочитания]
За България е от особено значение възможността да се възползва от добавената стойност на проектите, която създава сътрудничеството в рамките на инициативата 16+1*. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на среща с президента на Китайската железопътна група CREC Зонян Джан. Китайската компания е в България за участие в бизнес форум, част от Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

По време на срещата бяха обсъдени основните железопътни направления, за които страната ни търси финансиране. Заместник-министър Занчев подчерта, че за България е ключово сътрудничеството с утвърдени компании, като CREC**, с доказан капацитет в изграждането на железопътна инфраструктура.
Зонян Джан заяви, че компанията има сериозен интерес към задълбочаване на сътрудничеството с България, в рамките на инициативата 16+1. Той посочи, че в момента се изгражда железопътният коридор между Китай и Европа и китайската страна се надява България да предложи подходящи трасета за включване в коридора. По думите на Зонян Джан Китай има сериозен интерес да изгради платформа за споделяне на китайския опит и за обучение на персонал в България. Китайската жп корпорация е готова да обсъди финансиране на българските железопътни проекти, както и подписване на споразумения за изграждане на капацитет.
*16+1 са 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и Китайската народна република.
**Китайската железопътна група (CREC) е строителна компания, чийто основен акционер е държавната корпорация за железопътно инженерство в Китай (CRECG). По приходи, CREC е най-голямата строителна компания в света през 2015 г. През 2016 г. CRECG се нарежда на седмо място сред топ 500 на китайските предприятия.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg