Регистрация

На 15 август стартира строителството от Белокопитово до Търговище от АМ "Хемус" (обновена)

Инспекция на строителството на участъка между Ябланица и Боаза от автомагистралата на 7 август

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.08.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[3171 прочитания]
Август 2018 г.

Август 2018 г.
Фотограф: МРРБ

На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще направим първа копка на участъка от магистрала "Хемус" - от Белокопитово до Търговище. Това обяви днес, 7 август, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при инспекцията на строителството в отсечката между Ябланица и п. в. "Боаза". Той провери работата на обекта заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Регионалният министър информира, че малко над 30% от трасето са готови, с проектирането изпълнението надхвърля 35%. Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците, категоричен бе министърът.
-
Фотограф: МРРБ

Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Спестени са 40%. Регионалният министър сравни инвестицията с тази за изграждането на АМ "Люлин". При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената, обърна внимание той. В момента преработваме наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали, ще ги удължим с поне 3 години. Необходими са добър надзор и добър контрол, подчерта Николай Нанков.
Регионалният министър информира, че до края на август ще започне търгът за участъка от АМ "Хемус" от п.в. "Боаза" до разклона за Плевен и Ловеч. Тези 52 км ще бъдат разделени на три етапа. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново. АМ "Хемус" е наш основен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия участък от него се обжалва, като приключи обжалването ще го продължим, посочи министър Нанков.
Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна АМ "Хемус" ще е готова до 2024 г., заяви министър-председателят Бойко Борисов
-
. На 15 август почваме строителството на магистрала "Хемус" от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време участъкът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови, каза още той. В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен, коментира премиерът строителството на отсечката до Боаза. От инженерна гледна точка се изграждат огромни съоръжения – насипи по 26 метра, за да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни, тъй като зоната е вододайна. Отливат ги на място, допълни премиерът. Техническият ръководител на обекта Калин Борисов обясни, че големите насипи се изпълняват чрез арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се правят на място, за да се спестят разходите от транспорта им.
Това е най-трудното трасе от АМ "Хемус", но основната ни задача е да се пази животът на строителите. Не трябва да се допуска авария. Да бързаме, но с разум, обърна се премиерът към инж. Глосов.
Министър-председателят коментира, че вероятно в началото на октомври, с 8 месеца предсрочно, ще бъде открита отсечката до Сандански на АМ "Струма". В момента другите участъци се строят или търгуват. Остава да се търгува последният - през Кресненското дефиле. По отношение на археологическите находки той посочи, че решението зависи от археолозите.
За свлачищата
В отговор на въпрос министър Нанков съобщи, че няколко десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна инфраструктура след обилните дъждове в районите на Тетевен, Смолян и Пловдив. Първоначално бяха отпуснати около 500 000 лв. за аварийно укрепване и предотвратяване на щети. Всички ще бъдат описани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата за покриване на щетите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет, посочи той.
Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без възникналите през последната седмица, са 6.2 млн. лв. Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в процес на укрепване, са над 7 млн. лв. Разходите за възстановяване в Мизия ще бъдат около 3 млн. лв., а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, около 600 хил. лв.
На 7 август премиерът Бойко Борисов,
-
Фотограф: МРРБ
министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, инспектираха строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка между Ябланица и Боаза. Проверката започва при км 78+500 на АМ "Хемус", където е началото на новата отсечка Ябланица – Боаза.
При инспекцията през юли стана ясно, че са изпълнени 30% от строителните работи на обекта.
Договорите с изпълнителите бяха подписани през последното тримесечие на 2017 г.
Изпълнител на 9.3 км от Ябланица до п.в. "Боаза" е дружеството "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което участват: "Хидрострой" АД, "Водстрой 98" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД. Договорът за проектиране и строителство е на стойност 54 990 000 лв. без ДДС. Строителният надзор на участъка между п.в. "Ябланица" и п.в. "Боаза" е възложен на ДЗЗД "Консултанти Хемус 1 – 2016". В дружеството участват "Пи Ес Консулт" ЕООД, "Евроконсулт" АД и "Строл-1000" АД.

-
Август 2018 г.
-
Юли 2018 г.
Фотограф: АПИ
-

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg