Регистрация

Пускат метростанцията при ЦУМ на 25 август, археолозите продължават работа

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 30.05.2012, Автор: ИнфраструктураБГ
[1462 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Метростанция "Света Неделя" от втори метродиаметър ще бъде открита около 25 август, когато в София се очаква посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо.
Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, който вчера заедно със строителния министър Лиляна Павлова посети строително-монтажните работи на І-ви етап от проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Бъдещият музеен комплекс обхваща археологическите находки от древна Сердика, открити по време на строителството на метростанцията, разположена под площад "Независимост".

Бенефициент по проекта е Министерството на културата. Той се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". Общата му стойност е 15.8 млн. лв.

Изпълнението предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м.
Ще се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата "Сердика – Средец", а именно - подлеза с Източната порта пред сградата на Народното събрание и Президентството и подлеза с храма "Св. Петка Самарджийска".

Реализацията на проекта ще протече в още два етапа: ІІ етап – археологическите нива под пл. "Независимост" и под бул. "Кн. Мария Луиза" и ІІІ етап – археологическите нива между бул. "Кн. Мария Луиза" и сградата на ЦУМ.

Работата на археолозите ще продължи и след пускането на метрото, като те ще бъдат отделени от пешеходците със стъклени прегради. Това ще бъде и добра атракция, защото хората ще могат да наблюдават пряко работата на учените, "да видят процесите на това как се прави археология", коментира културният министър.

Оперативната програма "Регионално развитие" инвестира над 300 млн. лв. в културно-историческото наследство на България, в обекти на културен туризъм и туристически атракции, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 
Тя отбеляза, че до края на следващата година този уникален музей в центъра на София ще бъде завършен.

Културният комплекс "Сердика" е силен аргумент за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година, коментира зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.
Той припомни, че с културния комплекс София ще кандидатства и за културен пейзаж в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, защото съчетава модерната инфраструктура с античното културно наследство.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg