Регистрация

ЕК е одобрила 40 млн. евро за 32 км магистрала от Калотина до Драгоман

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 11.11.2013, Автор: Милена Василева
[4338 прочитания]
Европейската комисия е одобрила 40 милиона евро за 32 км магистрала от Калотина до Драгоман, част от проекта София – Калотина. Тя ще бъде финансирана от механизма Connecting Europe Facility.
Търгът за нея ще бъде обявен през 2014 година, стана ясно по време на конференцията "Черноморски автомагистрален пръстен – предизвикателства и перспективи", която се организира в Бургас от Форума за балкански транспорт и инфраструктура, УАСГ и агенция "Пътна инфраструктура".

Останалите проекти по Connecting Europe Facility са: железопътният София – Драгоман, търгът ще бъде обявен през 2015 година; за 2016 година е предвиден проектът Видин – Медковец, част от жп линията Видин – София; водният проект Батин – Белене.

Парите, които Connecting Europe Facility отпуска за България, са 360 милиона евро, без тук да се включва българското съфинансиране, като европейското финансиране е до 85%.
Този механизъм се контролира директно от Европейската комисия.

Заместник-министър Петър Киров припомни, че от Кохезионния фонд по цени от 2011 година средствата, които ще получим за транспорт през следващия програмен период са 963 милиона евро от Кохезионния фонд, 207 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и 37 милиона евро от оперативна програма "Техническа помощ".

Добави коментар Коментари (2)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg