Регистрация

АПИ преговаря за отчуждаването на имоти за Северната скоростна тангента

 • Увеличаване на шрифта
 • Намаляване на шрифта
 • Принтиране
 • Препоръчване на приятел
от 06.01.2015, Автор: Инфраструктура.БГ
[3608 прочитания]
Общата дължина на Северната скоростна тангента е 16,5 км.

Общата дължина на Северната скоростна тангента е 16,5 км.
Фотограф: СГ

Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" започва срещи със собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване за изграждането на Северната скоростна тангента на София. Първата среща е на 6 януари от 16 ч. в сградата на АПИ, информират от агенцията.
На 22 декември 2014 г. правителството упълномощи председателя на УС на АПИ да проведе преговори за сключване на съдебни споразумения със собствениците. Целта е максимално бързо разрешаване на казуса и стартиране на обекта в началото на новия строителен сезон.  

Преговорите ще се водят със собствениците, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове. Срещу решението за отчуждаване на имоти са образувани около 360 административни дела (отнасящи се за 384 имота), които са насрочени за разглеждане в периода март - ноември 2015 г. Сключването на съдебни споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването им и започване на строително-монтажните работи по обекта.

Общата дължина на Северната скоростна тангента е 16,5 км. Трасето преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. Отсечката е важна за София и страната, тъй като в нея се пресичат автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Люлин" и пътят София – Калотина. С изграждането на тангентата ще се осигури връзка между няколко европейски коридора – №IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.
Изграждането на Северната скоростна тангента ще осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточните квартали на София. Очаква се с новото 6-лентово трасе да се подобри достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, да се улесни трафикът и да се съкрати времето за пътуване. С построяването на 16-километровия участък пътното движение ще се разпредели равномерно между новото трасе и Софийския околовръстен път.
За обекта е осигурено финансиране със средства от Европейския съюз. Сключеният договор за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 234 996 783,89 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31.10.2015 г.

Добави коментар Коментари (2)

 • Преглед на профил #1 irka неутрално, 06.01.2015 11:17
  Отчуждавайте! Цената на отчуждение не бива да е пречка. Колкото искат толкова.
  В крайна сметка, това е най-сериозната магистрална отсечка за цялата страна. Икономическата полза от нея, дългосрочно ще надплати многократно каквато и да е отчуждителна цена!!!
  Не се бавете.
  Там ще кипи бизнес.
  Неуместен коментар?
 • Преглед на профил #2 studebaker неутрално, 06.01.2015 16:30
  Последно,
  магистрала или скоростен път Калотина, че има разлика
  Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg