Регистрация

ЛОТ 4 на АМ "Струма" ще бъде пуснат на 1 август

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 22.02.2015, Автор: Инраструктура.БГ
[1851 прочитания]
Срокът за завършването на близо  15-километровия участък от Сандански до Кулата е краят на юли т. г., а  на Дупница &ndash; Благоевград /37 км/ - октомври 2015 г.<br />
<br />

Срокът за завършването на близо 15-километровия участък от Сандански до Кулата е краят на юли т. г., а на Дупница – Благоевград /37 км/ - октомври 2015 г.


Фотограф: АПИ

На 1 август тази година ще бъде пуснат в експлоатация ЛОТ 4 на автомагистрала "Струма" от Сандански до Кулата. Това обеща премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителните дейности на АМ Струма", в компанията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.
По думите на премиера изоставането на строителството на този лот от автомагистралата е "чудовищно". То се дължи на промени в закона, свързани с отчужденията, липсата на контрол, желание, финансиране.
Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина 14,7 км. Изпълнител на договора за строителство е "АКТОР" АСД – Гърция, които имат сключен договор с фирма "Агромах" за довършването на този участък.
Стойността на договора е над 67 млн. лв. Строителният надзор осъществява "Пътинвест - инженеринг" АД.
Изпълнителите обещаха, че ще продължат да работят непрекъснато, за да могат да изпълнят новия срок, който е 31 юли 2015 г.

Предстои да се реши въпроса с изграждането на последните около 1,5 км до границата с Гърция. Този участък е  собственост на митниците, които ще възложат на агенция "Пътна инфраструктура" да се направят две допълнителни платна до самия граничен пункт, така че да се стига по четири ленти и до самата граница. Утре (23 февруари) предстои среща с агенция "Митници" , обяви премиерът.


47% е  физическото изпълнение на ЛОТ 2, от Дупница – Благоевград от АМ "Струма". Стана ясно при проверка на участъка. В най-лошия случай участъкът ще бъде завършен до 1 октомври 2015 г., защото е много тежко трасето с тунелите и други сложни пътни съоръжения, обясни министър-председателят.

ЛОТ 2 е с обща дължина 37,48 км, като на него има 12  археологически обекта. Началото на строителството бе дадено на 27 май 2013 г., а стойността на този участък  е близо 362 млн. лв.

Изпълнител на договора за проектиране и строителство на лот 2 е КОНСОРЦИУМ "СТРУМА-ЛОТ 2".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg