Регистрация

Летище Балчик приема първия граждански полет през май

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 26.04.2012, Автор: ИнфраструктураБГ
[1216 прочитания]
Снимка: <b><a href="http://www.flickr.com/photos/montuno/">montuno</a></b>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en" target="_blank">лиценз</a><br />

Снимка: montuno, лиценз

Летището в Балчик започва да обслужва граждански полети, съобщи ръководителят на експлоатационното звено към аерогара "София" Красимир Костов.

По думите му на 3 май на пистата се очаква да кацне първият малък граждански самолет - "Бийчкрафт". Машината, която ще излети от летище "Рузине" край Прага, ще превози шестима туристи, информира БТА.

Водят се разговори в дните от 31 май до 2 юни на летището в Балчик да пристигнат и състезатели за голям голф турнир, който се организира на едно от близките голф игрища в района, допълни Костов.
Още по-оживено на летателната площадка ще бъде в средата на юни, когато край Балчик се организира Балкански авиационен фестивал.

Засега летището в крайморския град ще приема само малки самолети - с до 19 пътнически места, каза ръководителят на експлоатационното звено. На първо време ще бъдат посрещани машини с пътници само от страни членки на Европейския съюз и затова на площадката не е изграден пункт за митнически и граничен контрол.
Водят се обаче разговори в бъдеще летището да приема и търговски полети с големи самолети, но за тези дейности то трябва да бъде лицензирано.

БТА припомня, че с решение на Министерски съвет през 2011 година летището в Балчик бе отнето от Министерството на отбраната и предоставено на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да бъдат подобрени авиоуслугите по Черноморието, особено в активния туристически сезон.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg