Регистрация

Северната тангента на София ще се строи с пари по "Регионално развитие"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 29.05.2013, Автор: Бисера Станева
[1436 прочитания]
Включването на голям пътен проект към оперативна програма "Регионално развитие" се оказа най-сполучливият вариант за спасяване на средствата от рискови проекти.
Има опасност по програмата да бъдат загубени между 140 и 240 млн. лв., с които се финансира строителството на 84 обекта в страната.

С решение на 12-ия комитет по наблюдение на програмата се прие, че средствата ще бъдат пренасочени към Северната скоростна тангента на София.
Причините за избора са две - има готовност за бързо започване на строителството и 16.5-километровото трасе може да се разглежда като част от околовръстния път на София и така да получи финансиране по линия на регионалното развитие.
Със средства от програмата от нея бе извършено и разширението на южната дъга на околовръстния път.

За да може обаче северната тангента да се финансира със средства за регионално развитие, комитетът прие още и промяна на самата оперативна програма.
"Взехме решение за разширяване на нейния обхват, като в нея се включи и ново строителство. Както знаете, такова към момента не е допустимо", каза Деница Николова, ръководител на управляващия орган на оперативна програма.

Тя уточни, че от рисковите проекти 61 са общински, а останалите 23 са на публични институции. Всички са без избрани изпълнители за основните дейности. Най-често причината за това са обжалвания на обществените поръчки.
Рисковите проекти са по схемите за туристически атракции за предотвратяване на риска от наводнения, за мерки за енергийна ефективност на образователни заведения и за болници.

Управителният съвет на ОПРР е обсъждал няколко варианта за спасяване на средствата по тях.

Още по темата четете в Капитал Daily.

Добави коментар Коментари (1)

  • Преглед на профил #1 trayan.petkov разстроено, 07.08.2013 17:04
    И сега губим всички пари. фирмата "Водстрой 98", дето се свързва с Пеевски, изглежда има сериозни връзки в КЗК и ВАС щом все така й се получава пасианса като стигне до КЗК и ВАС. В Страсбург едва ли ще й мине номера, когато Салини Импреджило ни осъдят
    Неуместен коментар?

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg