Регистрация

Кораб и диамант - символите на Антверпен в проект на Заха Хадид

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 09.01.2017, Автор: Райна Дормишкова
[1020 прочитания]
Височина на сградата - 46 м.Обща площ на сградата - 12 800 кв. м

Височина на сградата - 46 м.Обща площ на сградата - 12 800 кв. м
Фотограф: DEZEEN

Сп. "Градът Инфраструктура"
През октомври 2016 г. официално бе открита административната сграда на пристанището в Антверпен - един от първите завършени проекти на Заха Хадид след преждевременната й смърт през март т.г. Проектът е разработен в съавторство с Патрик Шумахер и представлява гигантско архитектурно бижу,
както го определят специалистите, кореспондиращо с определението за Антверпен като град на диамантите заради прочутата диамантена борса там.
-
Конструкция от 2000 триъгълни фасети, разположени под различен ъгълТегло на конструкцията - 1 500 тонаСтоманени стълбове върху които е разположена конструкцията - 900 тона
Фотограф: DEZEEN

За основа на цялостната модернистична концепция е послужила съществуващата сграда на общинската пожарна станция, датираща от 1911 г. Твърди се, че преди това, тук на брега на река Шелда е съществувал старинен замък, обърнат към града. Заха Хадид обичала често да посещава Антверпен, който бил сред любимите й градове, не само заради неповторимата му атмосфера, но и заради дрехите, които си купувала в него.

За основа на цялостната модернистична концепция е послужила съществуващата сграда на общинската пожарна станция, датираща от 1911 г.
-
Zaha Hadid Architects в сътрудничество с Ingenium разработват устойчив, енергийно ефективен дизайн, който е оценен с BREEM сертификат. Въпреки предизвикателствата при интегриране на защитена историческа среда и високите стандарти за устойчив дизайн са прилагани ефективни стратегии на всеки етап от строителството.
Фотограф: DEZEEN

Новото разширение е изградено върху покрива на реставрираната историческа сграда и наподобява нос на кораб, обърнат към река Шелда, свързваща сградата с реката, на която е основан Антверпен. Заобиколена от вода, фасадата на получения хибрид е остъклена повърхност с височина 46 метра. Плаващата във въздуха конструкция е изградена от 2000 триъгълни фасети. Те са разположени под различен ъгъл, а редуващите се светли и тъмни триъгълници отразяват променящото се небе над града и придават пулсиращ чар на сградата. Този микс осигурява достатъчно слънчева светлина вътре в помещенията, като същевременно контролира слънчевото натоварване, за да се гарантират оптимални условия на труд. Новото разширение е с внимателно изрязани форми, които променят външния вид на фасадата с изместване интензивността на дневната светлина. Общото тегло на конструкцията е над 1500 тона. Бетонни стълбове и 900 тона стомана държат конструкцията над старата пожарна.
[[img:2894651]]
Мост свързва двете структури и предоставя на служителите 360-градусова гледка на пристанището и на площада долу. Конструкцията се състои от шест крупни модула, монтирани предварително извън площадката и доставени с шлепове. Общата площ на сградата е 12 800 кв.м, на надстройката е 6200 кв.м и е построена за четири години. Стойността на проекта е 55 млн. евро.
-
Фотограф: DEZEEN

Централният двор на старата пожарна е покрит със стъклен покрив и е трансформиран в централен атриум, който свързва двете сгради, откъдето посетителите могат да отидат в читалнята и библиотеката.
Четири панорамни асансьора осигуряват директен достъп до новото разширение с външен мост между съществуващата сграда и новото разширение. На покрива на сградата е изградена площадка, предлагаща панорамна гледка към града и пристанището. Офисните части на сградата в момента разполагат с 450 работни места, но са с капацитет до 600.
В сградата се помещават офисни помещения, аудитории, конферентни зали и няколко ресторанта. Два от подземните етажи са превърнати в паркинги.

Zaha Hadid Architects в сътрудничество с Ingenium разработват устойчив, енергийно ефективен дизайн, който е оценен с BREEM сертификат. Въпреки предизвикателствата при интегриране на защитена историческа среда и високите стандарти за устойчив дизайн са прилагани ефективни стратегии на всеки етап от строителството.
Проектант - Заха Хадид Архитектс
Дизайн - Заха Хадид и Патрик Шумахер
Височина на сградата - 46 м.
Обща площ на сградата - 12 800 кв. м
Площ на ремонтираната стара пожарна 6600 кв.м
Площ на надстройката - 6200 кв. м
Ново разширение: дължина 111 метра, 24 метра ширина, 21 метра височина
Съществуваща противопожарна станция: дължина 63 метра, 78.5 метра ширина, 21.5 метра височина
190 местен паркинг за велосипеди,
25 местен паркинг за електромобили

Конструкция от 2000 триъгълни фасети, разположени под различен ъгъл
Тегло на конструкцията - 1 500 тона
Стоманени стълбове върху които е разположена конструкцията - 900 тона
Капацитет - 600 работни офис места

-
Площ на ремонтираната стара пожарна 6600 кв.м.Съществуваща противопожарна станция: дължина 63 метра, 78.5 метра ширина, 21.5 метра височина
Фотограф: DEZEEN
-
Площ на надстройката - 6200 кв. мНово разширение: дължина 111 метра, 24 метра ширина, 21 метра височина
Фотограф: DEZEEN
-
Фотограф: DEZEEN
-
Фотограф: DEZEEN
-
Фотограф: DEZEEN

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg