Регистрация

Дали ще променят тунела по бул. "Скобелев"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.02.2017, Автор: Таня Тодорова
[3508 прочитания]

Фотограф: Мария Съботинова

Комплексно транспортно проучване за решаване на проблемите на транспорта в югозападната част на големия център в София с обхват пл. Македония –бул. Христо Ботев –бул. Скобелев –подлеза пред Националния дворец на културата (НДК) – бул.България – бул. Черни връх –бул. Арсеналски, ще бъдат обсъдени на ЕКСПЕРТЕН СЪВЕТ на НАГ - Столична община. Той ще се проведе на 17 февруари от 15 ч.

В дневния ред на заседанието са включени още 2 важни теми:
- Обсъждане на проект на подробен комуникационно-транспортен план за "Източна тангента" в участъка от бул. "Ботевградско шосе" до бул. "Шипченски проход" – вариантни решения;
- Мотивирано предложение за еднопосочно движение в централната част на гр. София (бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Цар Освободител", ул. "Ген. Гурко").

Решаване на югозападната част на големия център в София с обхват пл. Македония – бул. Христо Ботев
– бул. Скобелев – подлеза пред НДК – бул.България – бул. Черни връх –бул. Арсеналски.
Според Заданието, необходимостта от това препроектиране е предизвикано от строителството на метрото, което налага промени в натоварването и структурирането на градския транспорт в тази територия, от друга страна по отношение на екологичните характеристики на средата в района и не на последно място и върху дизайн на обществените пространства на тази централна градска част.

Задълбочено комплексно транспортно проучване се налага и във връзка с възникнало обществено напрежение около статута на трамвайна линия No6, прилагане на действащ ПУП за територията, предвиждаща промяна на предназначението на трамвайния тунел в пътен.
Заданието за комплексното проучване и анализ на автомобилния и транспортен трафик на възлите в този район може да видите тук.

В Столичния общински съвет е внесен проект за решение за изменение на действащия ПУП в обхват бул. Хр. Ботев – бул. Скобелев – бул. Витоша – бул. Арсеналски.
С писмо САГ 16 - БД00-267/16г., комисията по устройство на територията към СОС е поискала становище от
Главния архитект по проекторешението по възлагане на ресорния зам. кмет са изработени вариантни проучвания за запазване на тунела по бул.Скобелев, като носител единствено на трамваен транспорт
и обвръзката му със съществуващата улична мрежа предвид функционирането на втори метродиаметър.

Извършените проучвания не доказват функционалност и целесъобразност в нито един от вариантите, представени в НАГ. Изработено е и комуникационно проучване за възможността за обслужване на територията около бул.Арсеналски с тролейбусен транспорт
Към настоящия момент има обявена обществена поръчка от СО за изработване на План за устойчива градска мобилност за територията на целия град, в която е включена и настоящата територия между бул. Хр. Ботев –бул. Скобелев – бул. Витоша – бул. Арсеналски.

ТРИ ВАРИАНТА НА ПУП ЗА ИЗТОЧНА ТАНГЕНТА
Създадени са 3 варианта на подробен комуникационно-транспортен план (ПУП) за "Източна тангента", в участъка от бул. "Ботевградско шосе" до бул. "Шипченски проход". В проучването е направен сравнителен анализ на трите варианта.


АКТУАЛИЗИРАН ВАРИАНТ на ОУП


ЗЕЛЕН ВАРИАНТ


ЛИЛАВ ВАРИАНТ


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 1 | януари - февруари 2018 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg