Регистрация

Изграждат туристически комплекс "Светът на траките" в Казанлък за близо 10 млн. лева

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 24.02.2017, Автор: Таня Тодорова
[1729 прочитания]

Фотограф: Община Казанлък

Изграждане на туристически комплекс "Светът на траките" подготвя Община Казанлък.
Проектът бе представен пред широката общественост.Той включва и продължаване на велоалеята Казанлък - Север до Комплекса, като неотменна част от туристическия еко маршрут в Долината на тракийските царе.

Проектът е на арх. Ивелин Недялков, като в разработката на идеята са участвали и траколози от Исторически музей "Искра". На представянето на арх. проект присъства и Сребра Касева – началник на кабинета на кмета.
Инициативата привлече вниманието на професионалисти от сферите на културата и туризма в региона, строителни предприемачи и граждани.
Сред коментираните идие по време на дискусията бяха тези за повече атракции за децата, включването на нови технологии, като например КИОСК машини за виртуална разходка, акцент върху винопроизводството на траките...

За финансиране на проекта Община Казанлък ще кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020, приоритетна ос 6 "Регионален туризъм" – Развитие на туристически атракции, с до 9 776 150 лв. максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки отделен проект от национално значение.

"Светът на траките" ще бъде разгърнат на площ от 23 000 кв.м. по пътя към прохода, близо до град Шипка и тракийските гробници "Шушманец", "Оструша" и "Голяма Косматка".
Идеята е той да пресъздаде максимално автентично атмосферата на начина на живот и обичаи на древните заселници в казанлъшката долина, в съчетание с модерните туристически атракции, комфорт и визуални изкуства.
Комплексът ще включва 6 зони: за паркинг, събития, демонстрации, отдих, възстановки на ритуала Розобер в градина с маслодайни рози Дамасцена. Предвидени са хотелски комплекс, ресторанти, музей, зони за занаятчийство и представяне на бойни умения на траките, амфитеатър на открито, зони за отдих и почивка.
Изграждането на велоалеята ще направи атракциона достъпен от Казанлък като разходка на колела или с туристическо влакче.

Добави коментар Коментари (1)

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg