Регистрация

Министър Димов отменя заповедта за защитена зона "Комплекс Калиакра"

Кметове, собственици на имоти и еколози ще търсят баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда на приморския район

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.08.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[491 прочитания]

Фотограф: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени дейности в рамките на разпространение на природно местообитание 62СО Понто-сарматски степи от защитена зона "Комплекс Калиакра", част от европейската мрежа Натура 2000. Заповедта се отменя след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик.

Заповедта беше издадена след преговори на министър Димов с Европейската комисия във връзка с осъдително решение на Съда на Европейския съюз срещу България по казуса Калиакра. Целта на преговорите с ЕК беше да се ограничат максимално щетите от недалновидни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото споразумение с ЕК беше, за да не се налагат финансови санкции и милиони загуби за България, включително чрез премахване на съществуващи обекти.

Още с встъпването си в длъжност министър Димов обяви, че ще търси баланс между икономическото развитие и опазването на околната среда в името на повишаване на качеството на живот на гражданите. Възникналото напрежение на Калиакра, показа нарушаване на този баланс. Стана ясно, че макар и намаляващо загубите за България, споразумението с ЕК, ги разпределя по несправедлив начин, като прехвърля основната тежест на тези, които най-малко могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води диалог до намирането на решения, които да защитят гражданите и тяхната частната собственост, която има еднаква тежест независимо дали е голяма или малка.

В тази връзка на 6 август във Варна се проведе среща на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов с кметовете на трите засегнати общини и представители на инициативния комитет "Да спасим Крайморска Добруджа". Всички заедно и с участието на експерти от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ – БАН) и министерството на околната среда и водите ще търсят баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра. Всички страни ще бъдат поканени във вторник (8 август) в Министерския съвет.

Трябва да се намери максимално балансирано решение за режимите в границите за защитените зони, заяви министър Димов.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg