Регистрация

Световната метеорологична организация представи данни за състоянието на климата на земята на Световния ГИС Ден в България

България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи за 19-та поредна година.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 15.11.2017, Автор: Инфраструктура.бг
[592 прочитания]

Фотограф: ЕСРИ

На 15 ноември България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи за 19-та поредна година. Престижното събитие у нас беше официално открито от Мария Габриел, еврокомисар "Цифрова икономика и общество" в Европейската комисия, Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната, Христо Христов, директор на дирекция "Информационни технологии" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, арх. Любомир Георгиев, директор на ОП "Софтпроект-ОГП" и ръководител на екипа на "Визия за София", и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната.

На провеждащия се днес Световен ден на Географските информационни системи в "София Хотел Балкан" Омар Бадур, програмен ръководител климатични данни и мониторинг в Световната метеорологична организация, представи доклад за състоянието на климата на Земята през 2017 г. и как чрез ГИС технологии можем да сме по-подготвени за климатичните промени и да се справим с бедствията. Водещият климатолог представи доклада директно след международна пресконференция.
-
Омар Бадур, програмен ръководител климатични данни и мониторинг в Световната метеорологична организация,
Фотограф: ЕСРИ

2017 година е една от трите на-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Периодът 2013-2017 г. е най-топлият 5-годишен период с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и такива, достигащи до Ирландия. Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30% от 1980 до 2017 г. През 2016 г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени. Тези и още много данни включва Докладът на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2017 г., който е изготвен от Омар Бадур и се явява основа за провеждащата се в момента конференция в Бон по изменението на климата. Омар Бадур сподели също така опита на Световната метеорологична организация за интегриране, обработка и анализ на данни от различни източници, включително в реално време и големи данни, както и за изграждане на ГИС базирани приложения. Приложения, с които можем да бъдем по-подготвени за климатичните промени и които подпомагат планиране на действията, евакуиране и цялостно по-ефективно управление при природните бедствия.

"Използването на ГИС във всеки един икономически сектор повишава ефективността на работата и подобрява планирането. Аз се радвам, че на днешния форум ще бъдат представени ГИС решения от толкова разнообразни сектори. Това показва значението на тези технологии за дигитална трансформация на страната ни", коментира еврокомисар Мария Габриел във видоезапис, направен специално за форума, и допълни, че за използването на дигиталните технологии от съществено значение е наличието на качествен интернет. Чрез осигурено финансиране от Европейския съюз и в България ще се реализират проекти в това направление, единият от които е за осигуряване на точки за безжичен интернет – WiFi4EU, а другият е ГИС базирана платформа за Единна информационна точка.

Деница Сачева
, зам.- министър на образованието и науката:
-
Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.
Фотограф: ЕСРИ

"Използваме ГИС технологии за поддържане на защитените училища, за определяне на маршрутите на училищните автобуси, за поддържане на информациа за учебните заведения в страната. В началото на мандата на правителството започнахме кампания за връщане на децата в училище. Обявихме, че 206 хиляди деца липсват в училище. След кампанията, в която приложихме ГИС технологии, успяхме да върнем в училище над 17 хил. ученика, една пета от едно поколение деца в страната, което е 65 хил. ученика. ГИС намират широка употреба и в над 100 академични дисциплини. ГИС технологии са една от трите най-динамични професии наред с Ай Ти сектора и биотехнологиите, които отварят много работни места."

Анатолий Величков, зам-министър на отбраната:
-
Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната.
Фотограф: ЕСРИ

Министерството на отбраната е един от първите потребители в България на Географски информационни системи и развива капацитета си за това. В провеждането на учение ГИС играе съществена роля. В почти всички военни формирования се излозва софтуер, който поддържа картографски продукти и обмен на данни в сферата на отбраната. ЕСРИ започва да събира такива данни от 1993 г. Днес производството на картографски продукти и картогенни модели, геопространствени модели е изцяло базирано на ГИС технологии, които дават възможност за обработка на големи масиви от данни, а достъпът до информация все повече отговаря на нарастващите нужни на отбранителната дейност."

Христо Христов, директор на дирекция "Информационни технологии" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията:
-
Христо Христов, директор на дирекция "Информационни технологии" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Фотограф: ЕСРИ

"ГИС са изключетелно ценен инструмент във връзка с планиране на ресурси и инвестиции. Какви са тенденциите? ГИС намира приложение в администрацията за електронните услуги. Използва се интегриране на ГИС системите на различни ведомства. В много администрации ГИС се използват за обосновяване на инвестиционни инициативи. Заедно с това ГИС приложенията осигуряват прозрачност на работата на администрацията. В МТИТС ГИС подпомага инвестиционния процес и инициативите за свързаност. Предстои стартът на нов проект за изграждане на ГИС базирана софтуерно анжирана платформа, в която ще бъде акумулирана цялата информация за съществуващата и планираната за изграждане инфраструктура на оператори на обществени услуги. ГИС стават все по-прости и лесни за употреба от изпълнителите, а софтуерът зад тях става все по-сложен. Поради тези нови модерни технологии възникват нови професии."

Алх. Любо Георгиев, директор на ОП "Софпроект – ОГП", ръководител на "Визия за София":
-
Арх. Любомир Георгиев, директор на ОП "Софтпроект-ОГП" и ръководител на екипа на "Визия за София".
Фотограф: ЕСРИ

Пространственото планиране на София е сложен процес, но именно това е призвано да прави ОП "Софпроект - ОГП". През последните 10 години то се е откъснало от тази си дейност и нашата работа е да възродим този процес. Разбираме нуждата от планиране – къде отиваме и защо го правим, и ГИС технологиите ще ни помогнат в постигането на тази цел. Сега събираме информация чрез "Визия за София" и ще започнем да я входираме, като за обработването й ще се ползва ГИС платформа. Само така можем да дадем основа за информирани решения от страна на граждани, инвеститори, политици. Само така ще знаем какво се случва в този град и какви са последиците от това, което правим."

Евгения Караджова, управител на "ЕСРИ България":
-
Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС.
Фотограф: ЕСРИ

"Днес България с повече от 70 страни чества Световния ГИС ден. Ние показваме силата на ГИС технологиите в различни области. Обединяваме усилията си, за да прилагаме тези технологии и да направим света по-устойчив. ГИС технологиите са важна платформа, за да се случват трансформации. На събитието присъстват хора от повече от 30 организации, 13 министерства, 45 държавни организации, над 25 ютилити компании, над 20 неправителствени организации, общини, над 20 академични организации, над 30 IT компании. ЕСРИ платформата е по-мощна от всякога. Големите световни организации я използват за управление на ресурси за градско планиране, за модернизиране на кадастъра, за фасилити мениджмънт, за планиране на инфраструктурата, в здравеопазването, киберсигурността,в доставката на стоки от фермата до магазина и много други."
Евгения Караджова представи и конкретни примери от използването на ГИС технологиите: планиране на метрото в Сингарпур, 3D информациите за сцените на Италия, 3D на градското планиране в Абу Даби, кадастъра на Габрово, ОУП на София на ОП "Софпроект- ОГП", градската интермодалност във Великобритания, 3D на високите сгради в Сан Франциско, анализа на видимостта в Южна Африка, планиране на жилищни комплекси в Дания, фасилити мениджмънт в Русия, планиране на пристанищната дейност в Ротердам, мониторинг на автобусите в реално време във Финландия, управление на железниците в Швейцария, мониторинг на вълноломите в Белгия, инспекция на съоръженията на Филипините, планиране и проектиране на тол система в Пенсилвания, програмиране на престъпността в Лондон и Бразилия, ГИС влиза в сградите, слиза под земята за инженерната и ВиК инфраструктура. "Знанието не е достатъчно, трябва да го прилагаме. Желанието не е достатъчно, трябва да действаме", с тези думи на Леонардо да Винчи завърши презентацията си Евгения Караджова.

Семинарната част на Световния ГИС Ден в България продължава през целия ден днес, 15 ноември, като на нея ще бъдат представени иновативни приложения на Изпълнителна агенция по околната среда за нуждите на биологичното разнообразие. Оливър Чарлзуърт, международен директор в Citilabs, ще покаже как чрез ГИС системите световни мегаполиси се справят с трафика. Двукратно награденият с "най-добър кмет" град Габрово ще представи решение за 3D кадастър и подпомагане дейностите по саниране в Община Габрово.
По-късно днес, oт 18:30 часа в зала "Роял" на София хотел Балкан на тържествена церемония ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Номинираните ще се борят в общо четири категории – "Държавна администрация", "Бизнес", "Ютилитис" и "Наука и образование".
Съпътстващо по време на ГИС Деня отново в "София Хотел Балкан" се провежда и традиционно радващата се на голям интерес изложба конкурс на карти, с помощта на които държавната администрация, бизнесът и академичната общност решават актуални проблеми от съвременния свят.

За 19-та поредна година организираният от ЕСРИ България Световен ГИС Ден у нас събира на едно място стотици представители на повече от 150 организации от централната и местната власт, бизнеса, неправителствените организации и академичната общност в България. Форумът се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните над 30 организации, сред които: Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска картографска асоциация, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, "Зелени Балкани", "Географ БГ", Българска академия на науките, Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет и Българска асоциация за геопространствени информационни системи, "Географика", "Стемо", "Контракс", "Сиела-Норма", "ДЖИСолюшънс", "Агора 66", bTV Media Group, "Градът Медиа Груп" и National Geographic Bulgaria.
За ESRI
ESRI Inc. e световен пионер и лидер с над 40-годишен опит в разработването и внедряването на географски информационни системи (ГИС), които функционират като неразделна част от почти всеки тип организация. Основана от Джак Данджермонд и съпругата му Лаура през 1969 г., днес ESRI Inc. разполага с 3 000 високовалифицирани специалисти, има 80 представителства и потребители в над 200 страни по света. 24 000 публични институции и над 400 000 компании по света използват ГИС софтуер на ESRI. ESRI GIS платформата е приета за ГИС стандарт в редица водещи организации, сред които НАТО, Европейската агенция за околна среда, структури на Европейската комисия и др.
Повече информация на: http://www.esri.com/.

За ЕСРИ България
ЕСРИ България, създадена през 1995 г., е изключителен представител на ESRI Inc. за страната. ЕСРИ България e лидер в областта на ГИС на българския пазар. В продължение на повече от 20 години ЕСРИ България реализира стратегически ГИС проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията е официален организатор на Световния ГИС Ден в страната ни. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации.
Повече информация на: http://esribulgaria.com/.


Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg