Регистрация

XIII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 - кохезия и свързаност"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 23.02.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[3057 прочитания]
Откриване на ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017".

Откриване на ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017".
Фотограф: Мария Съботинова

На 27 февруари в Sofia Event Center се открива традиционната XIII Годишна конференция "СТРАТЕГИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА И ИНВЕСТИЦИИ 2018 – КОХЕЗИЯ И СВЪРЗАНОСТ". Във времето на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз, когато ще се обсъжда и бюджетът на ЕС за периода 2020+, форумът придобива основополагаща роля не само за България, но и за западните ни съседи със своите 2 панела, посветени на Западните Балкани.

ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА е посветена на транспортната инфраструктура: приоритетите 2018-2020, многогодишната финансова рамка 2020+ за България и за Западните Балкани, политиката на сближаване и реформата в кохезионните инструменти, позицията и ролята на страните от региона за планирането и изграждането на коридор 8.

В първия панел на първата част говорители са представители на държавната администрация, а във втория – академичните общности. Модератор и на панела е проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, председател на УС на "Сдружение Български форум за транспортна инфраструктура".
Участниците са:
Горан Сугарески, Министър на транспорта и комуникациите, Бивша югославска република Македония
Дамян Гикнури, Министър на инфраструктурата и енергетиката, Република Албания
Велик Занчев, Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Република България
Зоран Китанов, директор на Публично предприятие за държавни пътища, Бивша югославска република Македония
Ирфан Асани, директор на "Македонски железници – Инфраструктура"
Проф. Маурицио Тира, експерт в Министерството на транспорта на Италия, Ректор на университета в гр. Бреша, Италия.
България подкрепя изграждането на коридор 8, за който комисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че ЕК ще финансира 7 важни проекта. За България това са жп проектите София – Радомир и Радомир – Гюешево, каза за бр. 1/ 2018 на сп. "Градът Инфраструктура" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
Македония също подкрепя коридор 8. "Железопътната връзка между Македония и България е от ключово значение за региона. "До България трябва да бъдат изградени общо около 89 километра", каза през август 2017 г. министърът на транспорта и комуникациите на Македония Горан Сугарески
-
Горан Сугарески (вдясно), министър на транспорта и комуникациите на Македония, и Зоран Китанов (вляво), директор на Публично предприятие за държавни пътища на Македония.
, когато двете страни подписаха меморандум за строежа и модернизацията на жп линиите си, които ги свързват. Като участник в конференцията той ще направи преглед на важните обекти за Македония: "Участъкът от Куманово до Беляковце се планира да бъде завършен през 2018 г., 34-километровата жп линия от Беляковце до Крива Паланка се предвижда да бъде довършена до 2021 г. Проектът за третия участък от 24 км от Крива Паланка до границата с България е в последния си етап", каза при подписване на меморандума Горан Сугаревски.
Зоран Китанов, директор на Публично предприятие за държавни пътища на Македония, е на тази позиция от 5 август 2017 г., когато македонското правителство направи много промени в изпълнителните си агенции.
Ирфан Асани е директор на "Македонски железници – Инфраструктура". През 2015 година той бе преизбран за втори четиригодишен мандат. Негов приоритет са жп връзките с Адриатическо море (през Албания) и Черно море (през България).
Дамян Гикнури, министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания, набляга на енергийната свързаност на териториите и страните. "Цената на енергийните ресурси може да падне във всички балкански държави", заяви той преди време в интервю за Българското национално радио. Ако продължаваме да инвестираме и да подпомагаме развитието на южния газов коридор, да го правим по-достъпен за повече държави - не само за Италия, но и за Хърватия, и с други газови мрежи във вътрешността на Европа, ще създадем условия за сигурни газови доставки", допълни той.
Проф. Маурицио Тира
-
е експерт в Министерството на транспорта на Италия, заедно с това е ректор на университета в гр. Бреша, Италия.

В академичния панел от балканската тема ще бъде направен анализ на кохезионната политика и ползите за региона от реализиране на коридор 8.
Участници в дискусията са:
Проф. д-р инж. Андрей Лепавцов,
-
експерт в министерството на външните работи на Република Македония, Факултет по строителство в Скопие, Бивш посланик в Брюксел, Република Македония. Проф. д-р инж. Андрей Лепавцов е посланик в македонското външно министерство, работил е като съветник и говорител на президента на Република Македония (2003-2004 г.), бил е съветник по външната политика на министър-председателя (2007-2011 г.) и бивш посланик и Ръководител на постоянната мисия на Македония в Европейския съюз в Брюксел (2011-2017г.). Бил е заместник-директор на офиса в Скопие на Международния републикански институт - IRI (2004-2007 г.), и е основател и изпълнителен директор на Охридския институт за икономически стратегии и международни отношения (2006-2007 г.).
Проф. д-р Горан Мийоски
-
е председател на македонската асоциация на пътните инженери, Факултет по строителство на Университет "Св. Кирил и Методий" в Скопие, Република Македония. Той знае всичко за македонските пътища. Преди години е бил професор във Факултета по природни и технически науки към Университета "Гоце Делчев" в Щип, Република Македония (2009-2012 г.), а в периода 1999-2009 г. е главен инженер в "Македони път", Скопие, за поддръжка и управление на пътната мрежа в Република Македония.
Модератор е Иван Кацаров, член на "Сдружение Български форум за транспортна инфраструктура".

След панелите за Западните Балкани идва ред на българските теми за пътищата и железниците в контекста на българските и европейските приоритети и свързаността ни с другите страни на ЕС и Балканите.
Участниците в панел 2 "Транспорт и транспортна инфраструктура България 2014-2020 : Пътища" са:
Аурелио Сесилио, представител на ГД "Регионална и градска политика" в ЕК, н-к отдел "България, Хърватия, Словения"
Галина Василева, директор на дирекция "Координация на програми и проекти", МТИТС
Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура"
Михаел Вебер, изпълнителен директор "Капш телематик технолоджис България"
Евгения Караджова, управител на "Есри България"
Модератор е инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска Браншова Камара "Пътища"
-
Транспортен панел от ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017"
Фотограф: Мария Съботинова

Акцентите в панела са:
- Транспортни проекти 2014 – 2020 г.
- Стратегически пътни проекти – 2018 – 2020 г.
- Българският тол - модел и технологии.
- Интелигентни транспортни решения.

В Панел 3 "Транспорт и транспортна инфраструктура България 2014-2020 : Железници" ще участват:
Мария Чакърова
, директор "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти", НКЖИ
Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" АД
-
Стоян Братоев, ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017"
Светослав Пехливанов, ръководител проект Метродепо "Земляне", "Геострой" АД
Винсент Ван Хутен, изпълнителен директор за Източна Европа, Русия, ОНД, DB Engineering & Consulting
Модератор: инж. Севдалин Вълнаров, председател на УС на "Българска асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство"
Акцентите в панела са:
- Напредък и актуално състояние на железопътните проекти 2018 – 2020 г.
- Предизвикателството да се изграждат 12 км метро и 12 метростанции.
- Метродепо "Земляне"
- Развитието на железопътната инфраструктура- по-добра свързаност на региона

ВТОРАТА ЧАСТ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА – след обяда, е посветена на екологичната инфраструктура. Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще говори за предизвикателствата пред страната ни в резултат от промените в климата и оползотворяването на ресурсите.
-
Фотограф: МОСВ

Темата на панела е: "Опазване на околната среда - управление на водите и отпадъците, чистота на въздуха. Предизвикателства пред България". Тя включва приоритети и управление на води и отпадъци. Проекти 2018-2020 г. Реформата във водния сектор. Механизми и инструменти за финансиране на ВиК сектора. Отпадъците като ресурс. Язовирите.
Представянето на актуалните проекти, иновативните технологии, продукти и добри практики за ефективно управление и подобряване качеството на водата и околната среда ще бъде направено от участниците:
Светлана Иванова, държавен експерт отдел планиране и програмиране на ОПОС, МОСВ;
Иванка Виденова, директор дирекция ВиК, МРРБ;
Добромир Симидчиев, председател на съвета на директорите на фонд ФЛАГ;
Станислав Станев - регионален директор "Технически дейности и ефективност" Веолия за България и Директор "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода".
Модератор е Иван Иванов, председател на УС, Българска асоциация по водите.

Напомняме ви, че програмата е предварителна и подлежи на промяна.
Пълната програма - тук.
За регистрация - тук.

-
Откриване на ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017"
Фотограф: Мария Съботинова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg