Регистрация

XIII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 - кохезия и свързаност"

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 13.02.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[1473 прочитания]
Откриване на ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017".

Откриване на ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017".
Фотограф: Мария Съботинова

На 27 февруари в Sofia Event Center се открива традиционната XIII Годишна конференция "СТРАТЕГИЧЕСКА ИНФРАСТРУКТУРА И ИНВЕСТИЦИИ 2018 – КОХЕЗИЯ И СВЪРЗАНОСТ". Във времето на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз, когато ще се обсъжда и бюджетът на ЕС за периода 2020+, форумът придобива основополагаща роля не само за България, но и за западните ни съседи със своите 2 панела, посветени на Западните Балкани.

ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА е посветена на транспортната инфраструктура: приоритетите 2018-2020, многогодишната финансова рамка 2020+ за България и за Западните Балкани, политиката на сближаване и реформата в кохезионните инструменти, позицията и ролята на страните от региона за планирането и изграждането на коридор 8.

В първия панел на първата част говорители са представители на държавната администрация, а във втория – академичните общности. Модератор и на двата панела е проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, председател на УС на "Сдружение Български форум за транспортна инфраструктура".

България подкрепя изграждането на коридор 8, за който комисарят по разширяването Йоханес Хан заяви, че ЕК ще финансира 7 важни проекта. За България това са София – Радомир и Радомир – Гюешево, каза за бр. 1/ 2018 на сп. "Градът Инфраструктура" министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
Македония също подкрепя коридор 8. "Железопътната връзка между Македония и България е от ключово значение за региона. "До България трябва да бъдат изградени общо около 89 километра", каза през август 2017 г. министърът на транспорта и комуникациите на Македония Горан Сугарески
-
Горан Сугарески (вдясно), министър на транспорта и комуникациите на Македония, и Зоран Китанов (вляво), директор на Публично предприятие за държавни пътища на Македония.
, когато двете страни подписаха меморандум за строежа и модернизацията на жп линиите си, които ги свързват. Като участник в конференцията той ще направи преглед на важните за страната обекти: "Участъкът от Куманово до Беляковце се планира да бъде завършен през 2018 г., 34-километровата жп линия от Беляковце до Крива Паланка се предвижда да бъде довършена до 2021 г. Проектът за третия участък от 24 км от Крива Паланка до границата с България е в последния си етап", каза при подписване на меморандума Горан Сугаревски.

Зоран Китанов, директор на Публично предприятие за държавни пътища на Македония, е на тази позиция от 5 август 2017 г., когато македонското правителство направи много промени в изпълнителните си агенции.

Ирфан Асани е директор на "Македонски железници – Инфраструктура". През 2015 година той бе преизбран за втори четиригодишен мандат. Негов приоритет са жп връзките с Адриатическо море (през Албания) и Черно море (през България).

Аруп Банерджи е директор, отговарящ за операциите в Европейския съюз, регион Европа и Централна Азия на Световната банка. Той е на този пост от февруари 2016 г. Д-р Банерджи е научен сътрудник в Института по икономика на труда (IZA) в гр. Бон, Германия, и е поканен за член на три от Съветите по глобалния дневен ред на Световния икономически форум. Д-р Банерджи е водещ автор на редица издания, между които: "От червено към сиво" за застаряването на населението в Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз, "Повишаване на възможностите за работа в Източна Европа и бившия Съветски съюз" и други.

Дамян Гикнури, министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания, набляга на енергийната свързаност на териториите и страните. "Цената на енергийните ресурси може да падне във всички балкански държави", заяви той преди време в интервю за Българското национално радио. Ако продължаваме да инвестираме и да подпомагаме развитието на южния газов коридор, да го правим по-достъпен за повече държави - не само за Италия, но и за Хърватия, и с други газови мрежи във вътрешността на Европа, ще създадем условия за сигурни газови доставки", допълни той.

Ани Дирмиши е директор на "Албански железници". Албания възнамерява да промени железниците си със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, както и чрез грантове от Инвестиционната рамка за Западните Балкани. Подробности - на конференцията.

Проф. Маурицио Тира
-
е експерт в Министерството на транспорта на Италия, заедно с това е ректор на университета в гр. Бреша, Италия.

В академичния панел от балканската тема ще бъде направен анализ на кохезионната политика и ползите за региона от реализиране на коридор 8.
Участници в дискусията са:

Проф. д-р инж. Андрей Лепавцов,
-
експерт в министерството на външните работи на Република Македония, Факултет по строителство в Скопие, Бивш посланик в Брюксел, Република Македония. Проф. д-р инж. Андрей Лепавцов е посланик в македонското външно министерство, работил е като съветник и говорител на президента на Република Македония (2003-2004 г.), бил е съветник по външната политика на министър-председателя (2007-2011 г.) и бивш посланик и Ръководител на постоянната мисия на Македония в Европейския съюз в Брюксел (2011-2017г.). Бил е заместник-директор на офиса в Скопие на Международния републикански институт - IRI (2004-2007 г.), и е основател и изпълнителен директор на Охридския институт за икономически стратегии и международни отношения (2006-2007 г.).

Проф. д-р Горан Мийоски
-
е председател на македонската асоциация на пътните инженери, Факултет по строителство на Университет "Св. Кирил и Методий" в Скопие, Република Македония. Той знае всичко за македонските пътища. Преди години е бил професор във Факултета по природни и технически науки към Университета "Гоце Делчев" в Щип, Република Македония (2009-2012 г.), а в периода 1999-2009 г. е главен инженер в "Македони път", Скопие, за поддръжка и управление на пътната мрежа в Република Македония.

Проф. Антонио Пратели, професор в ТУ в Пиза, Италия, също е участник в дискусията.

След панелите за Западните Балкани идва ред на българските теми за пътищата и железниците в контекста на българските и европейските приоритети и свързаността ни с другите страни на ЕС и Балканите.
Участници в частта за пътища са:
Галина Василева, директор на дирекция "Координация на програми и проекти", МТИТС
Аурелио Сесилио, представител на ГД "Регионална и градска политика" в ЕК, н-к отдел "България, Хърватия, Словения"
Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура"
Михаел Вебер, изпълнителен директор "Капш телематик технолоджис България"
Евгения Караджова, управител на "Есри България"
Модератор е инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска Браншова Камара "Пътища"
-
Транспортен панел от ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017"
Фотограф: Мария Съботинова

В частта за железници и метро представянето на проектите и анализа за развитието на инфраструктурата ще бъдат направени от:
Мария Чакърова, директор "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти", НКЖИ
Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" АД
Представител на "Терминали" ЕАД, концесионер на ИМТ в Пловдив
Ангел Забуртов, генерален директор ДП "Пристанищна инфраструктура", ще говори за мултимодалността и инвестициите в портове като част от общата транспортна мрежа.
Модератор на панела е инж. Севдалин Вълнаров, председател на УС на "Българска асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство"
-
Стоян Братоев, ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017"

ВЪВ ВТОРАТА ЧАСТ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА – след обяда, е посветена на екологичната инфраструктура. Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще говори за предизвикателствата пред страната ни в резултат от промените в климата и оползотворяването на ресурсите.
Темата на панела е: "Опазване на околната среда - управление на водите и отпадъците, чистота на въздуха. Предизвикателства пред България". Тя включва приоритети и управление на води и отпадъци. Проекти 2018-2020 г. Реформата във водния сектор. Механизми и инструменти за финансиране на ВиК сектора. Отпадъците като ресурс. Язовирите.
Представянето на актуалните проекти, иновативните технологии, продукти и добри практики за ефективно управление и подобряване качеството на водата и околната среда ще бъде направено от участниците:
Иванка Виденова, директор дирекция ВиК, МРРБ и Малина Крумова, зам. министър на МРРБ
Валерия Калчева, главен директор на Главна дирекция "Оперативна програма околна среда"в МОСВ и представител на "Софийска вода" АД .Модератор е Добромир Симидчиев, председател на съвета на директорите на фонд ФЛАГ.
Напомняме ви, че програмата е предварителна и подлежи на промяна.
Пълната програма - тук.
За регистрация - тук.

-
Откриване на ХII Годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2017"
Фотограф: Мария Съботинова

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

БРОЙ 6 | ноември - декември 2017 | в две тела
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg