Регистрация

От 3-ти март зоната по бул. "Витоша" в участъка от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски" става пешеходна

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 02.03.2018, Автор: Инфраструктура.бг
[1855 прочитания]

Фотограф: Столична община

За създаването на един цялостно завършен пешеходен преход в центъра на града участъкът от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски" става пешеходен от 3-ти март, събота. Така ще бъде продължена естествената пешеходна ос по бул. "Витоша", свързвайки я с площад "Света Неделя" и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София, съобщиха от Столична община.Благодарение на това ще се увеличи пешеходната зона, която започва от Националния дворец на културата.

Паркоместата няма да заемат тротоарите и те ще останат изцяло за пешеходците, съобщи зам.-кметът на Столичната община по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев
-
Фотограф: Столична община
. Първата промяна вече се прави на бул. "Ал. Стамболийски", където паркоместата са разчертани успоредно на пътното платно, а не както до момента под 45 градуса. Това реално ще намали броя им с около 10. На ул."Съборна" автомобилите вече ще
спират само от едната страна и само на пътното платно, а не както до момента и върху част от тротоара. Промяната ще става поетапно, а идеята е след време територията да стане зона, изцяло свободна от автомобили.
Заместник-кметът представи проектите за промяна на движението в центъра на София. От 3 март 2018 година бул. "Витоша" в участъка между ул."Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски" се затваря за преминаване на автомобили. Трамваите ще продължат да се движат по настоящите си маршрути, като това допълнително ще стимулира екологичния начин на придвижване в централните части на града. Променя се посоката на движение на автомобилите по три улици - "Позитано", "Лавале" и "Княз Борис Първи", както е показано на схемата.
Предстои цялостна реконструкция на

площад "Света Неделя",
каза Крусев. Той подчера, че е направена симулация как затварянето на бул. "Витоша" ще се отрази на целия трафик. Според анализа на специалистите не се очаква в района на има проблем. Броят на паркоместата, които ще бъдат закрити в този район е 11. Ще се промени и схемата на паркиране около площад "Народно събрание". Ще се опитаме да въведем ред там, каза Крусев. Ще има повече озеленяване, а броят на паркоместата ще бъде намален с 14. След като площад "Св. Неделя" бъде освободен от автомобили, той ще претърпи цялостна реконструкция. За по-голямото удобство на пешеходците на по-късен етап се предвижда връзка и с Градската градина, посредством забрана за автомобилно движение по ул. "Съборна".

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 4 | юли - август 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg