Регистрация

Тим Курт: Днешните отпадъци са утрешните суровини

Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и президент на Германо-българската търговско-икономическа камара

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 01.11.2018, Автор: Градът
[417 прочитания]

Фотограф: Аурубис България

Брой 5 на Списание ГРАДЪТ
Г-н Курт, през тази година се навършват 60 години от началото на медодобивното производство в Пирдоп. Каква е вашата дългосрочна стратегия за развитие на тази базова индустрия в България?

- В завода на "Аурубис" в Пирдоп е изградена отлична основа, която непрекъснато надграждаме, и затова сме оптимисти за бъдещето. Гледаме с уважение към изминалите шест десетилетия и всички поколения, работили тук. Ако не уважаваш традициите, няма как да мислиш напред. А ние винаги мислим дългосрочно.
Инвестиции в модернизация, в непрекъснато обучение на хората ни, в подготовка на следващото поколение служители е пътят, който следваме. Недостигът на квалифицирани работници е тема, която всеки бизнес повдига. Открихме класове за дуално обучение в Средногорието заедно с партньори, за да готвим бъдещите си кадри.
Не можем да влияем на външни фактори като валутни курсове, цени на металите, промяна в големите търговски споразумения или международната политика. Но сме длъжни да сме готови за различни сценарии и го правим. Винаги търсим дългосрочни отношения и с партньорите си по веригата на доставки, което ни дава сигурност.
-
Автор: Аурубис България

 
"Аурубис" се нарежда сред най-щадящите околната среда производители на мед по целия свят благодарение на дългосрочната инвестиционна програма и въведените нови технологии в завода в Пирдоп. Бихте ли посочили по-мащабните ви ключови проекти за последните две години?
- Големият ни проект за последните две години беше основният ремонт през 2016 г. Обновихме изцяло производствените си мощности. През изминалата и тази година открихме и терминали за внос на концентрати и износ на сярна киселина заедно с партньорите ни от "Порт Бургас", които са планирани за двадесетгодишна експлоатация. Най-краткият период, за който планираме инвестиционните си програми, е четири години. Някои от проектите ни са с хоризонт до 2040 г. и нататък.
От 1997 г. досега сме инвестирали над 1.2 милиарда лева в модернизация на производството и опазване на околната среда. През ноември ще обявим и нова инвестиционна програма.
 
Какви са тенденциите в кръговата икономика и ролята на "Аурубис" в рециклирането на метали като част от стратегията за устойчиво предлагане на суровини?
- Комплексната металургия и кръговата икономика са бъдещето. В дългосрочен план ще разчитаме и на други продукти освен на основните си - анодна и рафинирана мед и сярна киселина. Затова инвестираме сериозно и в развойна дейност. R&D отделите ни в Хамбург и Пирдоп работят заедно по възможностите за по-ефективно извличане на метали от концентратите. Търсим приложения на отпадни продукти като железния силикат. Днешните отпадъци са утрешните суровини. Искаме да разширим и позициите си на пазара на рециклиране. Заводът ни в Люнен, Германия, е най-големият в света преработвател на отпадна мед и това ни дава предимство. Търсенето на метали ще продължава да расте в дългосрочен план. Променя се и съотношението на крайните индустрии ползватели, с все по голям дял на новите технологии. Няма Индустрия 4.0 без устойчиви базови индустрии.        
                                       

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg