Регистрация

ПУП резервира терен за бъдещия лифт между "Ринг Мол" и ИКЕА

Вече се работи подробен устройствен план за зоната от междунната станция на метрото (след МС "Бизнес парк София" в западна посока към ИКЕА и "Декатлон") към планината Витоша.

  • Увеличаване на шрифта
  • Намаляване на шрифта
  • Принтиране
  • Препоръчване на приятел
от 07.11.2018, Автор: Милена Василева
[1554 прочитания]
"Изработва се подробен устройствен план, който е на компанията инвеститор на "Ринг Мол" и ИКЕА и имотите южно от тях. Идеята е да обезпечим коридор, в който с влизане в сила на плана да има възможност да се изгради лифтовото съоръжение към Витоша."
Това каза за "Градът" главният архитект на София арх. Здравко Здравков след обсъждане на заданието за промени за ОУП на София в транспортно-комуникационната част и по-точно – за развитието на метрополитена.
Освен промени в ОУП заради бъдещото разклонение на подземната железница по посока ИКЕА вече се работи и по подробен устройствен план за зоната от междунната станция на метрото (след МС "Бизнес парк София" в западна посока към ИКЕА и "Декатлон") към планината Витоша.
Определени са местата на бъдещите стъпки на лифта и сервитут от двете страни по 10 м, за да може безпрепятствено, при поява на инвестиционен интерес, това трасе да се изгради. Благодарни сме на инвеститорите на "Ринг мол" и ИКЕА за двустранното споразумение между тях и Столична община, което предвижда подобно съоръжение да мине през техните имоти. Общото намерение е: бъдещето на София и развитието на града и туризма, възможността софиянци и гостите на столицата да се качат на лифта, след като слязат от междинната метростанция, т.е. да отидат с метро до планината, каза арх. Здравков.
След като преминем през споменатите имоти, напомни главният архитект, продължаваме с градоустройственото обезпечаване на лифтовия коридор. Нужно е техническо решение, свързано с преминаването под линиите на Енергийния системен оператор, и то е свързано с реконструкция на стълбовата мрежа.
Наистина говорим за далекоперспективно намерение, но за нас е много важно, като правим този план, да гледаме в перспектива и да създадем технически възможности лифтът да достигне до метрото. Длъжни сме да заложим тези неща. За да се развие градът към планината, каза арх. Здравков, трябва да имаме проектна готовност.
Първата станция на Симеоновския лифт ще "кацне" върху първата метростанция от продължението на метрото след МС "Бизнес парк София" на запад към ИКЕА, наречена от експертите междинна, защото след нея има още една станция.

Добавяне на коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.


Прочетете и "Правила за писане на коментари".

Брой 5 | септември - октомври 2018
Корица на изданието
Ежеседмичен бюлетин с най-важното от infrastructure.bg